Maillista

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mat.se

Kalkonfilé känns som ett lite lyxigare alternativ till kyckling och passar perfekt till en helgmiddag. Filéerna är stora och passar utmärkt att skära upp i skivor. Helstekt kalkonfilé blir supergott och väldigt saftigt. Men vad kan man ha för sås till kalkon kanske du tänker? Detta recept kommer från mamma och den här såsen alltså.. den så SÅ god! Receptet ger mycket sås men vi är riktiga såsmänniskor och den här såsen får det gärna bli rest på 😉 Men för den som önskar är det såklart bara att halvera mängden på alla ingredienser. Men det finns risk att du ångrar dig när du märker hur god såsen är 😉 Kryddpepparn ger lagom kryddighet och så balanseras såsen upp med den söta gélen. Ni bara måste prova den här såsen! 

Kalkonfilé i ugn

Jag tycker att kalkonfilé blir godast och saftig när man gör den i ugn. Så jag börjar med att steka kalkonfilén i en stekpanna så den får fin färg runtom. Sen lägger jag den i en ugnssäker form och sätter in en termometer i mitten av köttet och ställer in den i ugnen på 175 grader. Jag låter innertemperaturen bli 67 grader och sen låter jag köttet vila 5-10 minuter innan jag skär upp det i skivor. Då blir den saftig!

Sås till kalkon

Det är inte alltför vanligt att äta kalkon och jag har förstått att många tycker det är svårt med just sås till kalkon. Då bara måste ni prova den här såsen. Vi har ätit detta hemma hos mamma flera gånger och jag har självklart lagat den hemma. Nu senast fick barnen testa den för första gången och de tyckte kalkonen var jättegod och de kunde inte få nog av såsen. Som tillbehör hade vi kokt potatis och broccoli och även en extra klick svartvinbärsgéle för den som ville. 

Älskar du sås? Jag har skrivit ihop 6 recept på goda såser (inklusive den här) som du enkelt kan ladda ner, skriva ut och sätta upp på insidan av köksskåpet. 

Sås till kalkon - kalkonfilé i ugn

Sås till kalkon - kalkonfilé i ugn

Sås till kalkon – kalkonfilé i ugn (4 port)

Ingredienser
Kryddpeppar
8 potatisar
250 g broccoli
Sås:
2 dl vatten
4 dl grädde
1 msk soya
2 msk rött vin
2 msk svartvinbärsgelé
Maizena redning
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader.
Sås: Blanda vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, soya, rött vin och svartvinbärsgelé i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ca 20 minuter.
Kalkonfilé: Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kalkonfilén tills den fått färg runtom. Krydda med salt, svartpeppar och kryddpeppar. Sätt i köttermometer och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 67 grader. Ta då ut köttet och låt vila 5-10 minuter innan du drar ut termometern och skär upp köttet i skivor.
Smaka av såsen med salt, svartpeppar och kryddpeppar och red eventuellt med maizena.
Servera med kokt potatis, snabbkokt broccoli och svartvinbärsgelé.
Sås till kalkon - kalkonfilé i ugn
 

Fler recept med kalkon?

Kalkonfilé med rostade rotfrukter och svampsås

Baconinlindad kalkon med smörstekta grönsaker

5

30 svar

  1. Anonym

    Ser jättegott ut. Det ska jag laga på Annandagen. Bara en fråga: Kalvfonden, ska den vara outspädd?

    Svara
  2. Anonym

    Tack för att du delat med dig av receptet på denna underbart goda sås! Används väldigt ofta hos oss! Och så lätt oxå!

    Svara
    • Sandra Callermo

      Vad roligt att du gillade den! Jag tycker också den är toppengod 🙂

      Svara
  3. Inger Eriksson

    Tack för receptet, denna sås är bland det godaste jag lagat till kalkonfilé, som tur är blev det lite över också. ?

    Svara
  4. Monica Sirén

    Receptet på kalkon filén och såsen var super! Tack! Det här tillreder vi till julen och avstår helt från skinkan.

    Svara
    • Sandra Callermo

      Jag bli så glad att höra detta. Tack för att du tog dig tid att skriva 🙂

      Svara
  5. Barbro

    Idag laggar jag denna rätt såsen är klar = jätte god får se hur kalkonen blir =men känns som den skulle bli god..

    Svara
    • Sandra Callermo

      Hmm.. det finns nog risk att den blir torr då. Jag har aldrig provat. Spontant skulle jag kunna steka den dagen innan och lägga den i folie och sen köra den i ugnen dagen du ska äta 🙂

      Svara
    • Sandra Callermo

      Jag bli så glad att höra det. Den här såsen är en av mina favoriter. Önskar dig en fin dag 🙂

      Svara
  6. Marina

    Tack för en fantastiskt god sås! Hela familjen njöt av denna kalkonmiddagen 😍

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.