Kalkonfilé känns som ett lite lyxigare alternativ till kyckling och passar perfekt till en helgmiddag. Filéerna är stora och passar utmärkt att skära upp i skivor. Helstekt kalkonfilé blir supergott och väldigt saftigt. Men vad kan man ha för sås till kalkon kanske du tänker? Detta recept kommer från mamma och den här såsen alltså.. den så SÅ god! Receptet ger mycket sås men vi är riktiga såsmänniskor och den här såsen får det gärna bli rest på 😉 Men för den som önskar är det såklart bara att halvera mängden på alla ingredienser. Men det finns risk att du ångrar dig när du märker hur god såsen är 😉 Kryddpepparn ger lagom kryddighet och så balanseras såsen upp med den söta gélen. Ni bara måste prova den här såsen!
 
Vi åt detta hos mamma förra helgen (kalkon, den underbara såsen och så kokt potatis och grönsaker) och till efterrätt blev det minicupcakes som mamma provbakat till dopet. Supergoda och väldigt söta!

Kalkonfilé med mammas underbara sås (4 port)

Ingredienser
600 g kalkonfilé
Kryddpeppar
8 potatisar
Sås:
2 dl vatten
4 dl grädde
1 dl konc kalvfond
1 tsk malen kryddpeppar
1 msk soya
2 msk rött vin
2 msk svartvinbärsgelé
Maizena
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader.
Sås: Blanda vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, soya, rött vin och svartvinbärsgelé i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ca 20 minuter.
Kalkonfilé: Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kalkonfilén tills den fått färg runtom. Krydda med salt, svartpeppar och kryddpeppar. Sätt i köttermometer och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 67 grader. Ta då ut köttet och låt vila innan du drar ut termometern och skär upp köttet i skivor.
Smaka av såsen med salt, svartpeppar och kryddpeppar och red eventuellt med maizena.
Servera med kokt potatis och svartvinbärsgelé.
 
Minicupcakes

15 svar

  1. Anonym

    Ser jättegott ut. Det ska jag laga på Annandagen. Bara en fråga: Kalvfonden, ska den vara outspädd?

    Svara
  2. Anonym

    Tack för att du delat med dig av receptet på denna underbart goda sås! Används väldigt ofta hos oss! Och så lätt oxå!

    Svara
    • Sandra Callermo

      Vad roligt att du gillade den! Jag tycker också den är toppengod 🙂

      Svara
  3. Inger Eriksson

    Tack för receptet, denna sås är bland det godaste jag lagat till kalkonfilé, som tur är blev det lite över också. ?

    Svara
  4. Monica Sirén

    Receptet på kalkon filén och såsen var super! Tack! Det här tillreder vi till julen och avstår helt från skinkan.

    Svara
    • Sandra Callermo

      Jag bli så glad att höra detta. Tack för att du tog dig tid att skriva 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.