Hej och välkommen fredag! Idag är det pluggdag som vanligt men blir bara halvdag så sen blir det lite häng med Noel på eftermiddagen innan vi ska ha fredagsmys med fina vänner. Sen väntar långhelg med valborgsfirande och så. Ska även fira en av mina bästa vänner som fyllt år i veckan så imorgon blir det partaj. Hoppas jag orkar hålla igång som jag vill, ska bli så roligt!
Idag tänkte jag ge er ett smaskigt recept på en middag som passar utmärkt till helgen. Eller kanske till och med till Valborg? Det är i alla fall en saftig kalkonfilé med rotfrukter, svampsås och en klick svartvinbärssylt. Gottigott!
Tips! För dig som vill ha ytterliggare ett recept på sås till kalkon så måste jag tipsa om deta här inlägget. Kan även skvallra om att det är bloggens mest lästa inlägg <3
Kalkonfilé med rostade rotfrukter och svampsås (6 port)
Ingredienser
900 g kalkonfilé
400 g kålrot
10-12 potatisar
4 morötter
1 broccoli
Svampsås:
300 g svamp
3 dl créme fraiche
2 dl vatten
2 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
0,5 msk soja
Svartvinbärssylt/gelé
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Skär potatisen i halvor eller kvartar beroende på storlek. Skala och skär morötterna och kålroten i bitar. Dela ner broccolin i små buketter. Lägg potatis, kålrot och morot på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Under tiden kan du börja med kalkonen. Ta sedan ut och rör om och lägg på broccolin och kör 10 minuter till.
Skär kalkonfilén i portionsbitar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn kalkonfilén runtom. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan i en ugnsfast form och sätt i en termometer. Sätt in i ugnen tills den når en innertemperatur på 67 grader. Ta då ut och låt vila 10 minuter.
Skär svampen i bitar om det behövs. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svampen. Krydda med salt och svartpeppar. Häll sedan på créme fraiche, vatten, dijonsenap, fond och soja och låt puttra ihop några minuter. Smaka sedan av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Gillar du kalkon? Här finns fler recept!
Baconinlindad kalkon med smörsteka grönsaker
Här är mitt bästa tips på sås till kalkon. Det är mammas underbara sås som jag serverar till kalkonfilé, kokt potatis och svartvinbärsgelé.