Jag har varit nyfiken på att testa att baka kalljäst bröd utan gluten. Så hittade jag ett recept hos portionen under tian och blev sugen att testa. Så jag utgick från hennes recept och så gjorde jag lite små justeringar. Brödet blev så gott och saftigt! Dessutom är det en liten arbetsinsats och jäsningen sker över natten vilket passa mig utmärkt. Perfekt att unna sig lite hembakt bröd nu under ledigheten. För visst är det något speciellt med nybakt bröd och lite länge frukost än vanligt?
Den här gången körde jag 50/50 med mjölmix och glutenfria havregryn men nästa gång ska jag testa med lite frön också som jag älskar. Då blir det tuggigt och lite mer nyttigheter vilket jag gillar. Mums!
Kalljäst bröd – glutenfritt (15-20 frallor)
Ingredienser
10 dl vatten
25 g jäst (0,5 pkt)
2,5 tsk salt
2 msk olivolja
9 dl havregryn (glutenfria)
9 dl glutenfri mjölmix
Gör såhär
Smula jäst i en bunke och tillsätt vatten, jäst och olja. När jästen löst upp sig tillsätter du havregryn och blandar. Tillsätt sedan salt och glutenfri mjölmix (lite i taget). Blanda ihop till en lös deg och lägg en kökshandduk över bunken och ställ in i kylen över natten.
Sätt på ugnen på 250 grader. Strö ut lite mjölmix på bänken och häll ut degen. Forma degen avlång och skär i 15-20 bitar. Det enklaste är att dela den på mitten och fortsätta så tills det är lagom antal frallor. Lägg frallorna på två plåtar med bakplåtspapper och grädda i ugnen 12-15 minuter. Om du har varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Du kan även kasta in 1 dl vatten i botten på ugnen för att få en hårdare yta på brödet.
Fler recept på glutenfritt bröd: