Visst är det något speciellt med nybakt bröd? När de fortfarande är lite varma och smöret smälter när man brer. MUMS! Men tyvärr är det ju lite svårare att köpa gott glutenfritt bröd. Om man bakar själv går det att få till riktigt bra men det har krävts en del försök. Jag tycker det blir absolut godast när det får jäst i kylen över natten. Då blir det sådär saftigt och gott och man kan inte ens tro att det är utan gluten. Denna gång gjorde jag en variant med riven morot i och då blev det ännu saftigare. Så idag tänkte jag dela med mig av recept på kalljäst morotsbröd.
Vill du ha fler tips på gott bröd utan gluten och mjölk Det kommer här:
Kalljäst morotsbröd – glutenfritt (10 bröd)
Ingredienser
25 g jäst
7 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 morot
1 msk fiberhusk
5 dl havregryn
3 dl rismjöl
2 dl teffmjöl
1 rågad tsk salt
Gör såhär
Skala och riv moroten. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan olivolja, honung, morot, fiberhusk, havregryn, teffmjöl, rismjöl och salt. Blanda ihop allt så det blir som en tjock gröt. Lägg över en handduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Sätt på ugnen på 250 grader och ställ en ugnssäkerform i botten.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och använd en stor sked/slev för att klicka ut degen till 10 frallor. Försök att forma till runda frallor utan att knåda.
Ställ in plåten i ugnen och häll 1 dl vatten i den varma formen på botten av ugnen och stäng luckan (då bildas ånga som ger brödet skorpa).
Grädda bröden ca 20 minuter. Lägg sedan direkt på galler med en bakduk över.