Maillista

Det är inte helt ovanligt att vi köper kött i butiken när det är på erbjudande och egentligen inte vet vad man kan göra med det. Så var det denna gång när vi köpte kalvstek till bra pris så det fick bli till att fundera vad man kan göra med denna. Efter en del googlande och fundering så fick det bli ett litet långkok där de sista av äpplena fick ta plats. Såsen fick en härlig syra av äpplena och den krispiga gurkan blev ett härligt tillbehör. Här kommer helt enkelt en härligt, mustig (tihi) kalvstek till helgmyset!

Kalvstek i mustig äppelsås med rostade rotfrukter (8 port)

Ingredienser
1,5 kg kalvstek benfri
3 syrliga äpplen
2 gula lökar
1 morot
70 cl syrlig äppelmust
4 lagerblad
0,5 dl torkad oregano
1 msk tomatpuré
1,5 msk dijonsenap
2 dl grädde
Snabbinlagd gurka:
1 gurka
3 krm salt
2 msk ättikssprit
0,75 dl vatten
2 msk strösocker
0,5 dl persilja
600 g sötpotatis
800 g kålrot
500 g brysselkål
2 vitlöksklyftor
Gör såhär
Snabbinlad gurka: Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, salt, svartpeppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå ett par timmar före servering.
Rotfrukter: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och skiva sötpotatis och kålrot och lägg på en plåt med olivolja. Ha på pressad vitlök, salt och svartpeppar. Sätt in i ugnen ca 15 minuter innan du lägger på brysselkålen och kör in ca 10 minuter till.
Kalvsteken: Skala och grovhacka morot och lök. Kärna ur och dela ner äpplena. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn steken runt om. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över steken i en gjutjärnsgryta. Bryn sedan morot, lök och äppelbitar.Tillsätt tomatpurén i slutet och låt fräsa med ett par minuter. Lägg grönsakerna i gjutjärnsgrytan och häll på äppelmust, dijonsenap, lagerblad och oregano. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Låt småputtra under lock i ca 75-90 minuter tills innertemperaturen är 65 grader.
Ta upp steken och det mesta av grönsakerna (de resterande fungerar som redning). Häll på grädde i grytan och låt såsen reducera. Mixa såsen slät med en stavmixer och smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
Skiva köttet tunt och servera med rotfrukterna, såsen och gurkan.

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a