Klockan 20 igår satt jag bänkad i soffan för att se “Kockarnas kamp”. Nya matprogram är alltid uppskattat och så även denna gång. Jag gillar upplägget och det är fascinerande att se professionella kockar arbeta som kontrast mot “Halv åtta hos mig” som jag alltid tittar på. Kort sagt, jag kommer följa programmet!
 
Idag är det riktigt höstrusk ute och vad passar bättre än att hålla sig inne och baka saftiga kanelbullar? Serveras självklart med ett glas kall mjölk!

 

Kanelbullar

Kanelbullar (20 st)

Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
150 g smör
12 dl vetemjöl
 
Smör
Kanel
Strösocker
Vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär
Smula jäst i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen. Rör tills jästen löst upp sig. Ha i rumsvarmt smör. Blanda mjöl, salt, kardemumma, strösocker, vaniljsocker och nästan allt vetemjöl. Häll i mjölblandningen och arbeta dagen ca 10 min i degblandare eller 15 min för hand. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 45 min.
När degen jäst färdigt, häll upp den på mjölad arbetsbänk (dela i två delar vid behov). Kavla ut degen till en stor platta och bred på rikligt med rumsvarmt smör och strö över ordentligt med kanel, socker och vaniljsocker. Vik degen dubbel och skär i ca 20 remsor. Snurra ihop remsorna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 10-12 min. Låt bullarna svalna på galler. 
 
Kanelbullar

 

Kanelbullar

 

0

7 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.