Maillista

För ett tag sedan blev jag tillfrågad att vara med i årets Cono Sur-tävling. Ni som följt mig kommer kanske ihåg att jag var med i tävlingen förra året där jag kom till semifinalen men snubblade på målsnöret när det var dags att utse Sveriges finalist. Eftersom jag verkligen uppskattade tävlingen och alla människor jag fick kontakt med så tackade jag snabbt ja till att vara med i årets upplaga. Det är en häftig tävling som är välorganiserad och skapar möjligheter och nätverkande för alla deltagande. I år är det fler länder med och tävlar så det blir spännande hur långt det bär i år. Håller tummarna att jag får representera Sverige i finalen i Paris och ni kommer att kunna hjälpa mig att komma dit. Men mer om reglerna och omröstningen kommer i ett senare inlägg när alla bidrag är publicerade.
 
Tävlingen går ut på att man ska skapa och laga en huvudrätt som passar till något av Cono Surs ekologiska viner: Organic Chardonnay eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag var sugen på att välja det vita vinet i år eftersom det är ett otroligt gott vitt vin men det slutade ändå med det röda då jag fick en idé om en spännande lammrätt. Båda vinerna är riktigt goda, med mycket smak som passar till en mängd olika rätter. Smakkombinationerna kanel, lamm, granatäpple och chévre passar så bra ihop och jag blev väldigt nöjd. Här kommer mitt tävlingsbidrag, jag hoppas ni gillar det.

Kanelmarinerad lammfilé med granatäppelsmör och chévrepuré (4 port)

Ingredienser
800 g lammytterfilé
Kanelmarinad:
0,5 dl rapsolja
2 msk flytande honung
3 msk kanel
1 tsk paprikapulver
2 msk pressad citron
1 tsk röd Tabasco
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Chévrepuré:
50 g smör
200 g chévre (krämig, utan kant)
1 kg mjölig potatis
1,5 dl grädde
1,5 dl créme fraiche
Granatäppelsmör:
150 g rumsvarmt smör
1 granatäpple
0,5 citron
1 näve citronmeliss
Gör såhär
Lamm: Häll olja, honung, kanel, paprikapulver, pressad citron och tabasco i en skål och krydda med salt och svartpeppar. Lägg lammfilén i dubbla plastpåsar och häll på marinaden och låt ligga i kylen ca 1 timme. Gör smöret under tiden.
Sätt på ugnen på 175 grader. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek köttet hastigt på hög värme 30 sekunder på varje sida och krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan lammfiléerna i en ugnssäker form och sätt i en köttermometer i en av filéerna. Sätt in i ugnen tills köttet når en innertemperatur på 58 grader. Ta sedan ut köttet och låt vila ca 10 minuter.
Smöret: Lägg smöret i en skål och tillsätt kärnor och saft från granatäpplet samt skal och saft från citronen. Finstrimla citronmelissen och blanda ner tillsammans med salt och svartpeppar.
Purén: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom potatispress. Blanda ner smör, créme fraiche och grädde. Krydda med salt och svartpeppar. Smula ner getost och rör om försiktigt.
Skär lammet i skivor och servera med purén och smöret.
 

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a