Maillista

Nu håller jag på att fixa iordning här hemma och packa och dona. För om några timmar sätter vi oss i bilen och åker till fina vänner i Sundborn. Imorgon är det nämligen årets stora julbakardag. Jag och min vän Lotta har en dag varje år i oktober eller november när vi bakar massor av julgodis och kakor så jag har laddat upp med recept inför december när jag vill dela med mig av massa julrecept. Recepten är skrivna och handlingslistan klar och imorgon blir det bakning för hel slanten och det ska bli så roligt!

Men idag är det ju fredag och under helgen tycker jag absolut man ska unna sig en efterrätt eller två och därför kommer här ett recept. Det blir en kardemummapannacotta med äppelkompott och kanelcrunch. Sååå höstigt och gott!

p9220127_kardemummapannacotta

Kardemummapannacotta med äppelkompott och kanelcrunch (4 port)

Ingredienser
100 g vit choklad
3 gelatinblad
6 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk hela kardemummakärnor

Äppelkompott:
4 äpplen
0,75 dl strösocker
1 msk vatten
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Kanelcrunch:
25 g smör
2 msk strösocker
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl havregryn
0,75 tsk malen kanel

Gör såhär
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med grädden och låt koka upp. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Krama ur gelatinbladen och lägg dessa i gräddbladningen och rör tills de löst upp sig. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt i kastrullen. Häll upp pannacottan i glas och låt stelna i kylen minst 3 timmar före servering.
Äppelkompott: Kärna ur och tärna äpplena. Lägg i en kastrull med strösocker, vatten, kanel och ingefära. Låt puttra ca 5 minuter så äpplena mjuknar något. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Kanelcrunch: Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg tärnat smör i en bunke tillsammans med socker, mandelmjöl, havregryn och kanel och nyp till en smulig massa. Lägg i en ugnssäker form och grädda i ugnen några minuter tills de fått fin färg.
Toppa pannacottan med äppelkompotten och smulorna innan servering.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a