Jag och David lyckas på något sätt samla på oss massa saker och har även svårt att slänga en del saker utan lägger det i förrådet istället. Någon som känner igen sig? Hur som helst så gillar jag trots allt att organisera och likaså min vän Lotta så idag hjälptes vi åt att stöda, rensa och organisera vårt förråd. Det har länge stått med på ToDO-listan så nu är jag skönt att det är gjort.
Nog om vad jag har gjort idag, här kommer ett riktigt gott recept som passar utmärkt en lördagkväll. Vi är svaga för det mesta som innehåller fetaost och tzatziki.
Trevlig helg!
Keftedes med klyftpotatis och tzatziki (4 port)
Ingredienser
10-12 potatisar
Keftedes:
600 g nötfärs eller lammfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad mynta
0,5 dl smulad fetaost
0,5 dl ströbröd
0,5 dl citronsaft
1 ägg
1 tsk socker
Tzatziki:
5 dl turkisk yoghurt
0,5 gurka
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
Tomatsallad:
2 tomater
1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Gör såhär
Klyftpotatis: Sätt på ugnen på 175 grader och tvätta potatisen. Skär den i klyftor och lägg i en ugnsäker form. Häll över lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt och kör i ugnen ca 45 minuter beroende på hur stora klyftorna är.
Keftedes: Hacka löken och lägg i en stor skål. Tillsätt grovhackad persilja och mynta och pressa ned vitlök. Smula ner fetaost och rör i ströbröd, citronsaft, ägg, salt, svartpeppar och socker. Låt smeten stå i ca 10 min och tillsätt sedan färsen. Forma avlånga dolmar. Bryn dolmarna runt om i omgångar i olivolja. Lägg över dem i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 10 min på 175 grader.
Tzatziki: Riv gurka, salta och låt stå. Medan gurkan drar ur vattnet blanda turkisk yoghurt med pressad vitlök, vitvinsvinäger, salt, örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar. Pressa ur gurkan och lägg i yoghurtblandningen. Smaka av och krydda mer vid behov. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
Tomatsallad: Hacka tomat och rödlök och dressa med vinägrett
Tips! För att få bort det stickiga i löken, lägg den hackade löken i kallt vatten i ca 10 min innan du häller av den och ner i salladen.