fbpx

I tisdags besökte jag Stadsmissionen. Målet var att köpa julklappar till barnen. Sanningen är att vi har ytterst få saker vi har kommit på att barnen faktiskt behöver som de kan önska sig i julklapp. Och det är ju så roligt att både ge och få julklappar på julafton. Jag gillar att köpa julklappar och klura ut vad nära och kära kan tänkas vilja ha, införskaffa detta och slå in det fint. Och jag själv är som ett barn på julafton – jag ÄLSKAR julklappar!

Men åter till Stadsmissionen. Jag tänkte nämligen att om jag inte ens kan komma på saker som barnen behöver, då har jag ingen lust att bara köpa leksaker utifrån vad som är billigt på Black Friday eller liknande. Nej! Så jag bestämde mig för att kika på begagnat-sidor samt besöka Stadsmissionen. Och nu är jag klar med julklappar till barnen! Jag har hittat bland annat alfabetsklossar, leksaksbilar, memory och böcker. Superduperbra ju!

Nu är dessa klappar till mina egna barn och jag måste erkänna att det är lite svårare att köpa begagnat till andra. Det känns liksom inte hundra på nå vis. Men det är ju helt klart en vanesak. Personligen skulle jag bli jätteglad om jag fick en begagnad julklapp av något jag behöver. Så länge det är helt och rent så är det ju toppen att en pryl får en chans till. Då kan man spara både pengar och miljö. Ett tips är därför att uttryckligen säga att man önskar sig begagnade saker, då kanske familjen kan våga köpa det.

Hållbart julbord

Men förutom klapparna finns det ju många områden runt julen som man kan göra med hållbara. Till exempel när det kommer till julbordet. Här kommer några snabba tips:

  • Köp och och laga lagom mycket så det inte blir svinn efteråt. Vi brukar t ex ha flera olika sorters hemgjorda sillar och vi gör alltid för mycket av alla sorter och hur gott är det med sill i veckor efter jul? Det är också svårt att göra en ny maträtt på just sill för att återanvända resterna. Så i år har vi sagt att vi ska göra mindre av varje sort och så ska vi applådera oss själva om en sort eller två tar slut på julafton. Det har väl ingen dött av?
  • Gör gärna vegetariska alternativ på julbordet. Hur gott är det inte med en fräsch grönkålssallad med apelsin och lite smulad fetaost på julbordet? Eller kanske är det i år ni testar att gör vegetariska julköttbullar (se recept här!). Nu finns det ju dessutom formbar vegetarisk färs som jag är övertygad om går utmärkt att använda till julköttbullar.
  • Laga mat på resterna från julbordet sen. Lägg köttbullarna i en tomatsås och servera med pasta eller varför inte använda skinkan i en smarrig pastagratäng. Låt fantasin flöda!

Julskinkomelett med ruccola

Fler hållbara jultips

Det finns många som skriver om detta område och därför vill jag gärna ge er tips på mer bra läsning för att göra julen lite härligare.

Maria ger er 8 sätt att få en lite mer klimatsmart jul

Här ger Emma 15 hållbara tips inför julen

Vill du ge bort klimatsmarta julklappar? Här har ni massor av tips!

Även Jennifer har skrivit tips om hållbara julklappar!

Såhär kan du tänkta med hållbara julklappar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b