Maillista

Idag är det plugg som gäller hela dagen. Det är några dagar kvar till tentan och det finns mycket kvar att lära. Så idag blir det inget recept här på bloggen men jag tänkte dela med mig av några smarta tips för att ta hand om miljön so jag hittade på Naturskyddsföreningens hemsida. Vill du göra en stor miljöinsats i matbutiken, utan att behöva lägga timmar på att läsa på förpackningar och märkningar. Här är några tips:
1. Ät mycket grönt– Testa laga och njuta av vegetarisk mat – det är det absolut viktigaste du kan göra för att käka miljösmart. När du väl köper kött är ekologiskt bäst. Eller svenskt naturbeteskött, alltså kött av djur som betat i svenska hagar.
2. Byt till ekologiska råvaror – Då bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas, eller människor förgiftas när de plockar dina bananer eller skördar dina kaffebönor.
För att du ska veta att en matvara är ekologisk räcker det att det står ”ekologisk” på förpackningen. Eller så kikar du efter de här märkningarna:
                            

3. Lukta och smaka– En hel del mat åker rakt ned i soporna. Planera dina inköp och lita mer på dina sinnen än bäst-före-datumet.

4. Välj fina fisken – De flesta hav är så hårt fiskade att våra vanligaste matfiskar håller på att ta slut. Odlad fisk är tyvärr inte lösningen på problemet eftersom fiskfodret ofta består av en massa – just det – fisk.  Så när du väl vill unna dig en bit, välj någon från vår fisklista. Eller kolla bara efter de här märkningarna:
5. Fundera på hur du tar dig till affären – Din bilresa till affären är troligtvis en större miljöbov än din favoritmat från andra sidan jordklotet. Försök att handla utan bil när du kan. Jag brukar cykla eller gå till affären och ha med mig en ryggsäck.
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a