I höstas när vi fick massor av äpplen från snälla släktingar så använde vi en hel del på en gång. Men vi hann inte äta upp allt innan de skulle bli tråkiga så vi gjorde även en rejäl laddning äppelmos som vi frös in och sen kärnade jag ur många och skar i klyftor och frös in. Dessa är perfekta att ta fram och göra paj på. De blir lite mosigare än om man använder färska men i en paj gör det inte så mycket tycker jag. Så när vi hade gäster gjorde jag denna paj där det knäckiga smultäcket får en touch från ingefära. Pajen serverade jag med vaniljglass och kolasås. Oj, vad sugen jag blev på detta nu!
Knäckig äppelsmulpaj med ingefära (ca 8 port)
Ingredienser
175 g smör
3 dl havregryn
3 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk malen ingefära
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
0,5 dl ljus sirap
Ca 6-8 äpplen
Socker, kanel och kardemumma
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop havregryn, mandelmjöl, bakpulver, vaniljsocker, ingefära, strösocker och salt i en bunke. Tillsätt smöret och sirap och rör till en jämn massa.
Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). Strö över socker, kanel och kardemumma.
Smula degen över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljglass och kolasås.
Äppelsäsongen är här och det firar vi med en knäckig äppelpaj. Självklart utan gluten och mjölk. Sååå god efterrätt!