Fredag och september är här! Visst är det något med luften så fort det blir september? Det blev lite svalare och lite mer höstkänsla även om det också kan vara riktigt härliga och soliga dagar. Och jag tänkte fira in september med en knäckig blåbärspaj som är fri från gluten och mjölk. Den är såååå god och perfekt fika till helgen, eller hur? I helgen ska jag även ta in lite gottigt från trädgården. Tänkte klippa ner örter som inte gått åt och göra örtsalt och sen ska jag rädda rabarbern och kanske baka något gott och frysa in resten. Sånt är lyxigt att ta fram i vinter.
Om du är sugen på mer paj har jag lagt några favoritrecept längt ner i inlägget. Självklart är de glutenfria och går att variera. Ett av de mest besökta pajinläggen på bloggen är krusbärspajen, den kan jag varmt rekommendera!
Ha nu en magisk helg!
Knäckig blåbärspaj utan gluten och mjölk (8-10 port)
Ingredienser
750 g blåbär
2-3 msk strösocker
1,5 msk potatismjöl
250 g mjölkfritt smör
3 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
4,5 dl havregryn
3 dl glutenfri mjölmix
1,5 tsk bakpulver
0,75 dl ljus sirap
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg blåbären i en stor pajform och tillsätt socker och potatismjöl och blanda runt.
Ta fram en bunke och blanda socker, salt, kardemumma, havregryn, mjölmix och bakpulver. Smält smöret på låg värme så det inte börjar bubbla. Tillsätt i de torra ingredienserna tillsammans med sirap och blanda ordentligt. Häll smeten över bären så allt täcks.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills den fått fin färg.
Servera med glass eller vaniljsås.
Fler pajrecept:
Knäckig krusbärspaj med toscatäcke
Välkommen till en mjölkfri guide! Här har jag samlat alla mina bäst tips på recept och produkter där allt är mjölkfritt.
Äppelsäsongen är här och det firar vi med en knäckig äppelpaj. Självklart utan gluten och mjölk. Sååå god efterrätt!