Köttfärsrulle med ajvar och fetaost (4 port)
Ingredienser
Köttfärsrulle
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl grädde
0,5 dl havregryn
1 tsk salt
0,5 dl créme fraiche
0,5 dl stark ajvar (kan utesluta créme fraichen och ta 1 dl mild ajvar istället)
1 pkt fetaost
Färska örter (jag använde bladpersilja)
Valfria rotfrukter och grönsaker. Vi använde:8 potatisar
2 rödlökar
0,5 gul paprika
0,5 röd paprika
2 msk olivolja
Ajvarsås:
3 dl créme fraiche
4 msk stark ajvar
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad basilika eller någon annan ört
Gör såhär
Klyftpotatis: Sätt på ugnen på 175 grader och tvätta potatisen. Skär den i klyftor och lägg i en ugnsäker form. Häll över lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt och kör i ugnen ca 45 minuter beroende på hur stora klyftorna är.
Köttfärsrulle: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ägg, grädde och havregryn och låt det svälla ett par minuter. Blanda sedan i färsen och krydda ordentligt. Platta ut färsen som en rektangel 1 cm tjockt på en bit plastfolie. Smeta på ajvar blandat med créme fraiche och strö över det mesta av fetaosten och örterna. Rulla ihop med hjälp av plasten och lägg sedan rullen i en ugnsform och strö över det sista av osten. Kör in rullen i ugnen i 30 minuter. Efter ca 20 min, ta ut rullen och lägg grönsakerna runt omkring, kör in de sista 10 minuterna.
Ajvarsås: Blanda créme fraiche, ajvar, vitlök och örter. Låt stå i kylen en stund.
Lämna ett svar