Köttfärssås är en riktig klassiker som många säkert äter ett par gånger i månaden eller till och med varje vecka. Och det är förståeligt för det är ju så gott! Och det finns ungefär lika många recept på köttfärssås som personer som lagar den. Alla har sin egen variant och speciella knep för att få till den bra. Jag gör lite olika beroende på vad jag har hemma och den här varianten är med dillfrö. Jag smakade det hemma hos min morbror och det var väldigt gott. Det här receptet räcker till ca 12 portioner och passar ju utmärkt att frysa in i matlådor. Varsågoda!
Köttfärssås med dillfrö (12 port)
Ingredienser
12 port spaghetti
1,8 kg köttfärs
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl tomatpuré
4 förp krossade tomater (á 500 g)
2 morötter
2 tsk dillfrö
2 msk timjan
1,5 tsk kanel
2 köttbuljongtärningar
2 dl rödvin
2 dl grädde
3 dl créme fraiche
2 msk soya
1 citron
2 dl vatten
Gör såhär
Mortla dillfrö och timjan grovt. Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs köttfärsen i omgångar. Lägg över i en stor kastrull och fortsätt fräsa lök, vitlök och chili. Avsluta med att fräsa morötterna tillsammans med tomatpuré, dillfrö, timjan och kanel. När du har lagt i allt i kastrullen tillsätt köttbuljongtärningar, rödvin, grädde, créme fraiche, soya, pressad citron och vatten. Låt puttra i minst 15 minuter, men gärna längre. Smaka sedan av med salt och svartpeppar. Servera med kokt spaghetti.
Lämna ett svar