Pasta med köttfärssås är nog en klassiker i de flesta familjer. Alla har sitt recept och kryddning. Vissa har grädde eller créme fraiche och vissa har bara tomat. Vissa har också i en det rotfrukter och grönsaker medan andra håller den “clean”. Men oavsett vilket så är det ett uppskattat vardagsrecept och dessutom perfekt att göra storkok på och ha till fler middagar alternativt matlådor. Så dagens recept blir en köttfärssås till många – för visst är det underbart nä man har färdiglagad mat en dag när tiden är knapp?
Numera finns även en uppsjö olika vegofärser och man kan använda samma recept men byta ut färsen om man vill göra den vegetariskt. Vi har bytt ut nötfärsen till vegetarisk färs allt oftare här hemma och vi tycker det blir kanongott och barnen också. Så om du vill göra detta recept men gillar vegetariskt så är det bara byta ut förstås 🙂
Köttfärssås till många (ca 15 port)
Ingredienser
1,5 kg nötfärs
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
Ett par nypor chiliflakes
1 dl tomatpuré
4 burkar krossade tomater
200 g morötter
3 dl röda linser (torkade)
2 dl vatten
2 dl rött vin (kan uteslutas)
2 dl créme fraiche
0,5 dl pressad citron
Gör såhär
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes så det blir mjukt. Tillsätt sedan tomatpuré och låt steka med 1-2 minuter. Lägg sedan i en stor gryta. Stek sedan köttfärsen i omgångar i stekpannan. Krydda med salt och svartpeppar och lägg i grytan.
Skala och riv morötterna. Tillsätt krossade tomater, morötter, linser, vatten, rödvin (kan uteslutas) och créme fraiche och låt allt koka upp. Låt småputtra 20 minuter. Tillsätt sedan pressad citron och smaka av med salt och svartpeppar.
Lämna ett svar