Hallå i stugan! Hoppas ni alla är åter på banan efter den härliga påsken. Här är vardagen i full gång och snart ska vi promenera till öppna förskolan där vi ska tillbringa förmiddagen och äta sopplunch. Och ikväll får vi middagsgäster och jag längtar så eftersom det är mina vänner som jag inte träffat på alltför länge.
Men innan vi tar oss ut i det här lite instabila vårvädret tänkte jag bjuda på ett nytt recept. Det blir en köttgryta med broccoli och syltlök som serveras med ris. Grytan ska koka en stund men kräver ganska lite arbete; sånt gillar jag!
Om du gillar mustiga grytor vill jag tipsa om denna renskavsgryta med kantareller och lingon.
Köttgryta med broccoli och syltlök (6 port)
Ingredienser
6 port ris
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt bacon (á 140 g)
1 kg grytbitar av nöt
1 förp krossade tomater (á 500 g)
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3 msk rödvinbärsgelé
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dinjonsenap
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
0,5 tsk kanel
1 krm mald nejlika
1 krm dillfrö
2 dl syltlök
2 broccoli
Gör såhär
Skala och hacka löken och skala och finhacka vitlöken. Strimla baconet.
Hetta upp en gryta med olja och bryn grytbitar och bacon. Tillsätt sedan lök och vitlök och fräs ett par minuter. Krydda med oregano, kanel och nejlika och låt fräsa med en minut. Häll i krossade tomater, rödvin och vatten (det ska täcka köttet). Tillsätt därefter buljongtärningar, géle, dijonesenap, vinäger och lagerblad. Koka upp och låt puttra i minst 1 timme (gärna 2 timmar).
Koka riset enligt envisning.
Dela ner broccoli i små buketter och rör ner i grytan tillsammans med syltlöken. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.