Hej allihopa!
 
Igår hade vi kräftskiva här hemma, bättre sent än aldrig! Vi var några stycken som kom fram till att vi inte hunnit äta kräftor i är så det fick bli en sen kräftskiva. Alla tog med sig något så slapp det bli massa jobb för en person. Det serverades kräftor, västerbottenpaj, gräddfil, rödlök, aioli och surdegsbaguetter (recept kommer i veckan). 
 
Och eftersom det finns så mycket smak i kräftskalen så kokade jag en fond på dem. Den fryste jag in och sparar till en fiskgryta eller kräftsoppa. Mums!
 
Hemkokt kräftfond
 

 

Hemkokt kräftfond

Ingredienser
1 kg kräftskal
2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
10 pepparkorn
2 krm timjan
3 st lagerblad
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
0,5 dl whiskey
Gör såhär
Skölj skalen i kallt vatten. Skala och hacka morot och lök i mindre bitar. Finhacka vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och ha i morot, lök och vitlök. Bryn snabbt och ha sedan i tomatpuré och kryddor. Lägg i skalen och rör runt ordentligt. Häll i vin och whiskey och slå på vatten så att det precis täcker. Koka upp och småputtra i cirka 30 minuter. Sila buljongen genom finmaskig sil och häll den sedan i en kastrull och koka ihop till cirka hälften återstår. Kyl/frys därefter ner fonden.
0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.