Igår var våra vänner Jenny och Niklas här på middag och då provade jag såklart några nya recept. De försöker hålla sig till LCHF så därför anpassade jag menyn efter det med de små kunskaper jag har. Det blev väldigt gott och gästerna verkade nöjda 🙂
Kräftsoppa (4 port)
Ingredienser
4 dl kräftfond
3 dl grädde
2 dl mjölk
0,5 dl whiskey eller cognac
200 g kräftost
100 g sockerärtor
20 kräftstjärtar
1 dl créme fraiche
1 msk citronsaft
0,5 dl hackad dill
Gör såhär
Ha i kräftfonden i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk, kräftost och cognac eller whiskey. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Blanda créme fraiche med salt, svartpeppar, hackad dill och citronsaft. Häll upp soppan på tallrikar och toppa med skivade sockerärtor, kräftstjärtar och dillröran.
Purjolök- och ostgratinerad falukorv (4 port)
Ingredienser
800 gram falukorv
0,5 purjolök
1 msk senap
2 msk ketchup
3 dl grädde
2 krm paprikapulver
3 dl riven ost
Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär upp falukorven i skivor och lägg i en smord ugnsfast form. Finhacka purjolök och strö över. Blanda senap, ketchup och grädde och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Häll över korven och strö över den rivna osten. Kör in i ugnen i ca 20 min.
Blomkålsmos med pepparrot
Ingredienser
1 blomkålshuvud
1 litet broccolihuvud
1 dl riven ost
30 g smör
1 dl grädde
2 msk pepparrot
Ett knippe gräslök
Gör såhär
Skär bort blomkål- och broccolistocken och koka buketterna i saltat vatten tills mjuka, cirka 20 minuter. När blomkålen och broccolin är mjuka – häll av vattnet. Tillsätt smör, grädde, pepparrot och osten. Mixa med stavmixer till en puré. Smaka av med salt och svartpeppar och avsluta med att ha i den hackade gräslöken.
Så gott. Soppan verkar så krämig och god.
Och falukorvsrätten ser oxå god ut. Jag har svårt att hitta bra korvrecept, men detta sparar jag!!