Godmorgon! Man har blivit bortskämd med det soliga vädret så jag tycker energinnivån är lite lägre när man vaknar till regn.. Men det positiva är att jag slipper vattna rabatterna idag 😉 Jag har precis satt in en plåt granola i ugnen och tänkte skriva ihop det här blogginlägget innan frukost. Och idag tänkte jag bjuda på en krämig fiskgryta!

Krämig fiskgryta med saffran

Jag gillar fiskgryta och det är en rätt som jag ofta improviserar och helt utgår från vad vi har i kylen hemma. Det är gott med lite olika rotfrukter och grönsaker i och sen kan man ha valfri fisk, lite goda kryddor och så buljong och gärna en skvätt vin. Här fick det bli en krämig fiskgryta som jag hade i grädde och créme fraiche i. Mums!

Krämig fiskgryta med saffran

Krämig fiskgryta med saffran (10-12 port)

Ingredienser
1,8 kg sejfilé
0,5-1 purjolök (beroende på storlek)
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk chiliflakes
3 msk tomatpuré
2 påsar saffran (à 0,5 g)
200 g palsternacka
500 g morötter
4 fiskbuljongtärningar
1 flaska vitt vin
10-15 dl vatten
3 dl grädde
2 dl créme fraiche
Pressad citron
Maizena redning

400 g haricots verts
1-2 vitlöksklyftor

10-12 port ris
Majonäs

Gör såhär
Skölj purjolöken och strimla fint. Skala vitlöksklyftor. Mortla timjan, fänkålsfrön och chiliflakes. Skala palsternackan och skär i fina tärningar. Skala morötter och skär i lagom stora bitar.
Hetta upp rikligt med olja i en gryta. Fräs purjolöken så den blir mjuk. Tillsätt pressad vitlök och de mortlade kryddorna och låt steka med 1 minut innan du tillsätter tomatpurén och låter fräsa ett par minuter till. Tillsätt saffran, palsternacka, morötter, fiskbuljongtärningar, vitt vin, 1 liter vatten, grädde och créme fraiche. Låt allt koka upp under omrörning och låt sedan puttra under lock ca 20 minuter.
Under tiden kan du koka riset.
Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Tillsätt eventuellt mer vatten och red med maizena. Låt koka ihop utan lock.
Hetta upp smör i en stekpanna och fräs haricots verts några minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Pressa i vitlök och låt fräsa med ett par minuter.
Skär fisken i lagom stora bitar (ca 3×3 cm). Lägg i fisken i grytan och låt sjuda med 3 minuter. Servera grytan med ris, haricots verts och majonäs.

Krämig fiskgryta med saffran

2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.