När vi flyttade hittade jag en förpackning med oöppnade lasagneplattor i skafferiet och jag blev påmind om att det var alldeles för länge sen vi åt lasagne. Så häromkvällen kokade vi en rejäl laddning köttfärssås och byggde den här krämiga lasagnen. Istället för bechamelsås i varje lager (som jag inte är så förtjust i) så gjorde jag en supergod ostsås som jag toppade hela lasagnen med och det blev såå gott. Så här kommer en toppenrecept som räcker till både gäster och matlådor. Köttfärssåsen får gärna förberedas redan dagen innan men det är inget måste. Varsågoda!

Krämig lasagne med örter

Krämig lasagne med örter (ca 8 port)

Ingredienser
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 röd chili
1 tsk dillfrön
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
2 frp krossade tomater (á 500 g)
3 msk torkade örter

4 dl créme fraiche
3 dl grädde
4 dl lagrad ost

Lasagneplattor

Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i små tärningar. Strimla sellerin. Kärna ur och finhacka chilin. Mortla dillfröna. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, morötter, selleri och chili så allt blir mjukt. Låt dillfrön och tomatpuré fräsa med sista minuten. Lägg detta i en skål och sidan och fräs köttfärsen i samma gryta. Krydda med salt och svartpeppar. När den fått fin färg kan du tillsätta grönsaksfräset samt vin, krossade tomater och torkade örter. Låt koka upp och småputtra minst 15 minuter men gärna 1 timme (med lock) om du har tid.
Ta fram en stor ugnssäker form och börja med lite olivolja och köttfärssås i botten och varva sedan med lasagneplattor och köttfärssås. Avsluta med att vispa ihop créme fraiche, grädde och riven ost och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar och bred ut oströran över lasagnen. Sätt in i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter (du kan behöva täcka den med aluminiumfolie när den fått lagom med färg).

Krämig lasagne med örter

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.