Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem
Jag gillar verkligen att koka sylt och marmelad även om jag inte gör av med några stora mängder själv. Men som tur är tycker jag det passar utmärkt att ge bort en burk när man går bort på middag eller så. Alltid lika uppskattat! Denna krusbärsmarmelad gav jag till exempel en burk till mamma och hon blev alldeles uppihejsan för hon tyckte den var så god. Eftersom min mamma är en av mina stora förebilder i köket så blir jag extra glad när just hon gillar det jag skapar i köket.
Krusbär är ett underskattat bär som många inte använder så mycket. Dock är det inte helt ovanligt att ha krusbärsbuskar hemma i trädgården och då tycker jag absolut man ska ta hand om bären. Det går ju att göra paj, marmelad, saft, smoothies och ännu mer. Idag bjuder jag på detta receptet på min krusbärsmarmelad med kardemumma.
Krusbärsmarmelad med kardemumma
Ingredienser
1 kg krusbär
0,5 dl vatten
1 citron
3 dl syltsocker
2 tsk kardemummakärnor
1 krm natriumbensoat
Gör såhär
Lägg bär, vatten och pressad citron i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och ha i sockret och låt sockret lösa upp sig innan du höjer värmen igen. Låt koka 25-30 minuter. Mortla kardemumman och rör ner i marmeladen. Ta ur en sked marmelad i ett glas och blanda ner natriumbensoaten och rör sedan ner i kastrullen igen. Dra av från värmen.
Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
Husmorstips: Börja med att ställa en assiett i frysen. När du tycker marmeladen kokat klart, lägg en klick på fatet och när marmeladen är kall ska den inte flyta ihop om du drar med skeden genom.
Fler recept på marmelad: