Maillista

Chokladbollar är nog bland det första jag minns att jag bakade. Jag ser receptboken framför mig som jag och syrran hade till hjälp. Färgglada bilder med pedagogiskt berättade recept och det var riktigt roligt att kunna baka nästan helt själv. Jag tror att just chokladbollar är något som många bakar tidigt eftersom det är så väldigt gott, enkelt och receptet tillåter lite ungefärliga mått och utseendet är inte så noga. Ju äldre man blir så testar man kanske sig själv för att hitta sitt favoritrecept. Men jag gillar även att baka andra typer av bollar där grunden är smör och havregryn. Här blev det en annorlunda variant som passar i juletid. Jag kallar de mandelbollar och de innehåller mandelmassa, apelsin och pepparkakskryddor.

   DSC_0236DSC_0217 mandelbollar

Kryddiga mandelbollar med apelsin (75 st)

Ingredienser
500 g mandelmassa
250 g smör
5 dl glutenfria havregryn
1 dl mandelmjöl
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk kaffe
Saft från 0,5 apelsin
0,75 dl pepparkakskrydda
En nypa salt

Pärlsocker
Mandlar
Skal från 1 apelsin

Gör såhär
Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassan med smör, havregryn, mandelmjöl, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker, kaffepressad apelsin och salt. Jag körde min i kitchenaiden. Låt sedan stå kallt ca 30 minuter.
Riv skal från apelsinen och blanda med pärlsocker och finhackade mandlar. Rulla bollar och vänd i mandelblandningen.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a