Snart ska vi sätta oss i bilen och styra mot Uppsala för att äta brunch hemma hos svägerskan. Sen blir det lite julbak, IKEA och till sist födelsedagsfirande ikväll. Imorgon är en lite lugnare dag så det här blir en lagom fartfylld helg!
 
Ännu finns det goda, svenska äpplen i butiken och vad kan då passa bättre än att göra ett gott äppelmos med en hint av julkryddor? Jag kryddade denna med kardemumma, kanel, stjärnanis och nejlikor och det blev riktigt bra. 

dsc_0070-1

Kryddigt äppelmos

 Ingredienser
1,5 kg äpplen
0,75 dl vatten
1 tsk hela kardemummakärnor
2 kanelstänger
3 stjärnanis
15 nejlikor
1 krm vaniljpulver
1 dl rörsocker
2 krm natriumbensoat
Gör såhär
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Lägg äppelbitarna allteftersom i en stor kastrull och pressa över citron så de inte blir så bruna. Tillsätt sedan vatten, stjärnanis och kanelstänger. Låt småputtra under lock ca 20 minuter. Ta sedan upp en sked mos i ett glas och blanda ner natriumbensoat och blanda sedan ner i kastrullen igen. 
Mortla kardemummakärnorna och nejlikor. Rör ner i kastrullen tillsammans med socker och vaniljpulver. Ta av från värmen och låt svalna en stund innan du tar upp kanelstängerna och stjärnanisen. Mixa sedan slätt med stavmixer. Häll upp i rengjorda burkar och frys in de du inte ska använda veckan som kommer.
 
0

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.