Idag är det många på jobbet som arbetar sin sista dag innan julledigheten och därför ska vi ha jullunch i knytisformat. Vi skrev en lista på allt vi vill ha med på julbordet och delade upp vad var och en skulle ta med. Jag valde sillen på en gång eftersom jag gillar att göra sill och hade några nya receptidéer i huvudet. Det fick bli en klar sill med dill, kryddpeppar och glögg och en krämig lingonsill med rosépeppar. Så detta är mitt bidrag till vår jullunch, hoppas kollegorna gillar det!


Kryddpepparsill med glögg och dill
Ingredienser
1 förp 5-minuters sill (á 210 g avrunnen vikt)
1 knippe dill
2 tsk kryddpepparkorn
1 liten rödlök
2 msk glögg
Gör såhär
Häll av lagen i en skål. Skär sillen i portionsbitar. Hacka dillen. Grovmortla kryddpepparn. Skala och strimla rödlöken. Lägg sill, dill, rödlök och kryddpeppar i en bunke och blanda. Häll upp i en glasburk. Blanda glögg med häften av lagen och slå över sillen. Låt stå kallt minst 1 dygn.


Lingonsill med rosépeppar
Ingredienser
1 förp 5-minuterssill (á 210 avrunnen vikt)
1,5 dl crème fraiche
0,75 dl lingon
1 salladslök
2 tsk rosépeppar
Gör såhär
Häll bort lagen från sillen och skär den i portionsbitar. Finstrimla salladslöken och mortla rosépepparn grovt. Blanda sillen med créme fraiche, lingon, salladslök och rosépeppar och fyll i glasburk.
Åh, så gott! Fiskrätterna och all sill på julbordet är det bästa!
Ja, det är ju så gott! Och speciellt om man smaksätter sin egen sill. Önskar dig en riktigt god jul!