Nu var det på tok för länge sen jag delade med mig av presenttips när man är bortbjuden på middag eller liknande. Små hemgjorda ätbara presenter är ofta mycket mer uppskattat en en blombukett eller liknande och dessutom är det roligt att göra och man kan alltid göra lite extra att ha kvar hemma. Dessa nötter gjorda jag en omgång och gav bort flera små cellofanpåsar med rosett och sparade en del i en burk hemma. Det känns så mycket lyxigare att ta fram dessa godingar än den vanliga nötblandningen till fredagsmyset. Byt ut kryddorna om du föredrar något annat, går att variera mycket.
Kryddrostade nötter
Ingredienser
2 dl sötmandlar
2 dl hasselnötter
2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
0,5 dl rörsocker
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 tsk salt
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk kanel
1 krm chilipulver
2 krm chiliflakes
Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg alla nötter på en plåt och rosta i ugnden ca 10 minuter. Blanda socker, salt, chilipulver, chiliflakes, ingefära och kanel i en stekpanna och värm tills sockret smälter. Tillsätt olivoljan och vattnet och blanda runt innan du tillsätter de rostade nötterna. Rör tills kryddbladningen fastnar på nötterna. Häll upp nötblandningen på en plåt och låt svalna. Bryt isär de nötter som sitter ihop.