fbpx

Det finns delade meningar kring att laga mat med barn och låta de vara med i köket. Vissa tycker det är en självklarhet och väldigt roligt medan andra helst står själva och blir mest stressade när barnen står lite för nära knivarna och den varma grytan. Och såklart kan det variera från dag till dag och vilken energinivå som finns för tillfället.

Laga mat med barn

Laga mat med barn

Jag vill gärna ha med barnen i köket och jag hoppas att de kommer att intressera sig för matlagning även när de blir större. Mat är ju en viktig del i livet och det blir ju snäppet roligare om man trivs i köket. Jag försöker hitta bra sätt att låta barnen vara med och anpassa efter läget för stunden. Ibland får de göra i princip vad de ber om och då tar matlagningen mycket längre tid men det är inga tidskritiska moment så det är okej. Andra gånger väljer jag ut enklare uppgifter som de kan få göra.

Laga mat med barn

 

Mina bästa tips när du ska laga mat med barn

För dig som vill inkludera barnen i köket men tycker det är svårt utan att tappa tålamodet eller att det blir för stressigt. Här har jag sammanfattat några tips:
1. Börja med att låta barnen vara med på helgen. När man ofta har mer tid och gör det tille n rolig stund i köket.
2. Välj ut på förhand vilka moment barnen kan hjälpa till med.
3. Ibland är barnen bara nöjda om de får vara med och stå på en pall bredvid. Låt de hålla nånting som de faktiskt får. Berätta vad du gör och prata mycket så känner de sig inkluderade utan att faktiskt göra något. Beroende på ålder kan du hjälpa till att hacka, skala, blanda, provsmaka osv.
4. Låt de hjälpa till med dukningen. Mina barn älskar att få välja vilken tallrik de vill ha och färg på glaset.
5. Fundera ut två uppgifter där de inte är ivägen eller kan göra sig illa och låt de välja mellan de. Då känns det som att de bestämmer. Win win!

Provsmak av grön smoothie
6. Förbered det du kan innan. Om barnen vill vara med säger jag ofta att de får leka lite först så jag hinner ta fram allt och tänka igenom vad som behöver göras. När jag hunnit tänka klart och kanske hacka en del grejjer så kan jag involvera barnen.
7. Laga så mycket som möjligt i ugnen.
8. Vi har som rutin att alltid ha två olika grönsaker till middagen (inte inkluderat det som är ingredienser i gryta, sås osv). Då brukar jag låta barnen lägga upp cocktaitomater i en skål och be de räkna hur många, häll upp majs i en skål eller vad ni nu har för grönsaker. Jag tror även det är ett bra sätt att få barnen att äta mer grönt, om de fixat själva och stolt ställer fram det på bordet.
9. Låt de vara med och välja kryddor. Och våga använda mer kryddor!
10. Ha tydliga regler i köket vad som är okej och inte. Om de vill vara med i köket måste reglerna hållas, annars får de gå därifrån. Visa att du menar allvar och berätta om att det finns farliga saker i köket. Man ska ha respekt för vassa och varma saker.

Inkludera barnen i köket


Mer barnrelaterade inlägg:

Att få i barnen mer grönt – mina 7 bästa tips!

Höstutflykt med sopplunch

Uppfostran och gränssättning – såhär tänker vi

Hur spara föräldradagar – Smarta tips för föräldrapenningen!

    Mentions

  • 💬 Julklappstips - barnböcker • SandraCallermo.se
  • 💬 Barn och socker • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b