fbpx

I samarbete med Gårdssällskapet

Tiden flyger iväg och oktober är här. Jag tycker ofta september är en rätt trist månad när hösten kommer krypandes, regnrusket visar sig och det börjar bli lite småkallt men ändå är det lite tidigt att ta fram höstkläderna. Men september 2016 kommer jag minnas som en förlängning på sommaren där vi fick njuta av mycket solsken och en vacker inledning på hösten. Nu har löven börjat ändra färg och jag börjar sakta men säkert ta fram de stickade, mysiga tröjorna och ser fram emot en höst med härliga barnvagnspromenader och massor av kvalitetstid med min älskade Noel.

Hösten innebär ju även mustiga grytor, värmande soppor och för mig även en del långkok. Som till exempel den här skinksteken som fått gona sig i ugnen många timmar och blir sådär perfekt tillagad med mycket smak och så saftig. Så här kommer mitt recept på en skinkstek i ugn med en (väldigt god!) äppelrisotto och lite gräddig sås. Vad mer kan man önska sig en söndagkväll?

Lågtempad skinkstek med äppelrisotto Lågtempad skinkstek med äppelrisotto

Lågtempad skinkstek med äppelrisotto (5-6 port)

Ingredienser
1,2 kg skinkstek
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor

Skysås:
3 dl grädde
0,5 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap

Äppelrisotto:
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 dl risottoris
1 dl vitt vin
2 dl äppelmust
1 l grönsaksbuljong
2 dl parmesan
1 msk dijonsenap
50 g smör
2 syrliga äpplen
1 msk dijonsenap

Gör såhär
Skinkstek: Sätt på ugnen på 90 grader. Mortla timjan, rosmarin och fänkålsfrön och blanda med pressad vitlök. Krydda köttet med salt och svartpeppar och gnid sedan in kryddblandningen. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs köttet runtom och lägg sedan i en ugnssäker form. Stick in en termometer i mitten av köttet och ställ in i ugnen tills den når en innertemperatur på 70 grader (för mig tog det ca 5 timmar). Ta ut den och linda in i aluminiumfolie och låt vila ca 15 minuter. Under tiden kan du göra såsen.
Såsen: Sila skyn och häll i en kastrull. Tillsätt grädde, dijonsenap och kalvfond och låt koka upp. Red av med maizena och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Risotto: Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet och musten. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. Under tiden kan du kärna ur äpplena och skär i tärningar. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i äppeltärningarna, dijonsenap, parmesanost, smör och smaka av med salt och svartpeppar.

Om du gillar skinkstek kan jag tipsa om detta recept på skinkschnitzel med potatisstomp och senapssås samt denna wok hos ChiliConKarin

    Mentions

  • 💬 Skinkschnitzel med potatisstomp och senapssås • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b