I samarbete med Gårdssällskapet
När vi äter lamm här hemma är det vanligaste att vi använder just lammfärs. Det är så gott och lätt att använda till mycket även om vi ofta återkommer till just lammburgare. Som ni vet sedan tidigare äter vi en hel del hamburgare här hemma och jag gillar när man använder den lite ljusare lammfärsen som får en lätt burgare med god smak. När det kommer till burgare så gäller det ju att variera tillbehören och den här gången blev det klassiska smaker som passar till just lamm: nämligen rödbetor och chévre. Och till det, nyfriterade pommes!
Lammburgare med chevré och rödbetshummus (4 port)
Ingredienser
600 g lammfärs
1 tsk worcestershiresås
1 tsk sambal oelek
Rödbetshummus:
2 kokta rödbetor
1 liten burk kikärter (à 200 g)
1 vitlöksklyfta
1,5 msk tahini
1 tsk spiskummin
0,5-1 msk citronsaft
4 port potatis
Frityrolja
4 hamburgerbröd
4 skivor chévre
4 salladsblad
Gör såhär
Hummus: Skär rödbetorna i mindre bitar och lägg i en matberedare med kikärter, pressad vitlök, tahini, spiskummin och pressad citron. Mixa slätt och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Ställ in hummusen i kylen.
Pommes frites: Skär potatisen till stavar och fritera i olja som är ca 180 grader i ungefär ca 5 minuter tills de fått fin färg. Låt pommesen rinna av utspritt på hushållspapper.
Burgare: Blanda färsen med worcestershiresås och sambal oelek samt krydda med salt och svartpeppar. Forma till fyra burgare. Hetta upp en stekpanna med olja och stek burgarna tills de fått fin färg och avsluta med att lägga på en skiva chevréost på varje burgare.
Servera burgarna med bröd, rödbetshummusen, sallad och pommes.