Maillista

I samarbete med Gårdssällskapet

Under våren hade jag som bekant ett samarbete med Gårdssällskapet som erbjuder köttlådor från närliggande gårdar med jättefint, KRAV-märkt kött. Eftersom vi båda var väldigt nöjda med samarbetet fortsätter vi arbeta tillsammans och nu har jag fått hem massor av härligt lammdetaljer som jag ska tillaga och dela med mig av receptet på. I september kommer Gårdssällskapet nämligen börja leverera lammköttlådor och då är det väl inte mer än rätt att man även får med sig lite inspiration hur man kan laga något gott på alla fina styckdetaljer.

Först ut är två styckdetaljer i samma recept, nämligen bog och lägg. Eftersom både dessa innehåller ben och kan komma i lite mindre storlek än de jag fick (beroende på lammets totala storlek) så la jag ihop dessa så det blir en rejäl gryta. Det blev en kryddig lammcurry med mycket smak och till det ett smörigt ris. Det är en ny favorit, att ha smör i riset när det kokat klart – så gott!

P8040114_lammcurry

Lammcurry med smörigt ris (6 port)

Ingredienser
Ca 800 g lammlägg med ben
Ca 700 g lammbog med ben
3 msk tomatpuré
1 röd chili
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk curry
1 tsk dillfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk hel kardemumma
1 tsk koriander
1 msk timjan
1 tsk malen ingefära
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 köttbuljongtärningar
3 morötter

Smörigt ris:
6 port ris
75 g smör
4 salladslökar

Gör såhär
Skala och skär löken i smala båtar. Skala och finhacka vitlök. Finhacka chilin. Mortla dillfrön, kardemumma och timjan. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili ett par minuter. Lägg sedan i köttet tillsammans med curry, dillfrön, spiskummin, kardemumma, koriander, timjan, ingefära och tomatpuré och låt allt fräsa ett par minuter till. Krydda med salt och svartpeppar.
Häll på krossade tomater och om det behövs, fyll upp med vatten (för mig blev det ca 2 dl) så det nästan täcker köttet. Lägg i buljongtärningarna. Låt koka upp och puttra utan lock 1 timme. Lägg sedan på locket och låt puttra under lock ca 2 timmar till. Känn om köttet är klart genom att känna om det lossnar från benet. Under tiden, koka riset.
Skala och skär morötterna i slantar och lägg i grytan och låt koka 10 minuter till. Ta upp köttbitarna och dra loss köttet från benen. Släng benen och lägg allt kött i grytan.
Strimla salladslöken. Rör ner smöret i riset och låt det smälta. Avsluta med att vända ner salladslöken.
Servera grytan med riset och toppa med färsk koriander.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a