Gårdagen spenderades med min älskade mamma med julklappsshopping och sen middag och film. Vi valde att se My Sisters Keeper som jag sett en gång förut men den är så bra. Man måste dock vara beredd på en tår eller två. Den var minst lika bra den här gången!
 
Det har blivit mycket kvalitetstid med mamma på senaste tiden och det är sååå mysigt. Igår var vi sugna på någon fräsch mat med kryddor och örter så vi lagade lammfärsbiffar med tabouleh, raita och hummus. Allting blev supergott och vi bara njöt.

 

Lammfärsbiffar med tabouleh, raita och hummus

Lammfärsbiffar med tabouleh, raita och hummus (4 port)

Ingredienser
Lammfärsbiffar:
600 g lammfärs
1 ägg
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
100 g fetaost
Finhackad bladpersilja
Tabouleh:
3 dl bulgur
1 ask cocktailstomater
3 salladslök
1 citron
Ett rejält knippe bladpersilja
2 msk olivolja
Gör såhär
Tabouleh: Koka bulgur enligt anvisning på paketet (byt gärna saltet mot en buljongtärning) och låt det sedan svalna. Kvarta tomaterna, finhacka salladslök och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, citronsaft, salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp till servering och rör om då och då.
Lammfärsbiffar: Blanda ihop lammfärs, ägg, pressad vitlök, salt, spiskummin, svartpeppar, smulad fetaost och finhackad bladpersilja. Forma till biffar och stek i olivolja.

Raita

Ingredienser
5 dl matlagningsyoghurt
1 kruka koriander
10 cm gurka
1 msk hel kummin
Gör så här
Mortla kumminen och hacka koriander. Krydda yoghurten med kummin, koriander, cayennepeppar och salt. Finhacka gurkan och ha i yoghurten. Låt såsen stå i kylen en stund innan servering.

Hummus

Ingredienser
3 dl kokta kikärter
1 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Gör såhär
Mixa alla ingredienser till en slät smet och smaka av med salt och ha eventuellt i vatten för tunnare konsistens.
 
 Kvällen avslutades med saffranssemlor från konditoriet.
0

5 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.