Maillista

Igår stod packning på schemat och ikväll blir det personalfest för hela slanten. Imorgon är det sovmorgon, familjefika och sen bär det av till Arlanda för resan mot Chile. Som vi längtar!
 
Dagens recept blir en smakrik lammkebab med tre såser som man med fördel äter med grönsaker och bröd att doppa i såserna. Grymt gott och helt i min smak!

 

Lammkebab med tre såser (4 port)

Ingredienser
800 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk färsk koriander
1 dl bladpersilja
10 myntablad
2 ägg
1 msk paprikapulver
2 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
2 tsk sambal oelek
Paprikasås:
3 röda paprikor
1 dl valnötter
0,5 dl olivolja
1-2 tsk harissa
1 msk tahini
Citronhummus:
3 dl stora vita bönor
1 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
Skal från 1 citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Tzatziki:
4 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
0,5 gurka
3 msk olivolja
Aubergine
Bröd
Sallad
Rödlök
Tomat
Gör såhär
Paprikasås: Sätt på ugnen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan upp. Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills skalen börjar bli svarta.
Lägg paprikorna i en skål och täck med en tallrik och låt stå i ca 10 minuter. Lyft på tallriken, låt paprikorna svalna lite och dra sedan av skalet. Finhacka paprikorna och valnötterna och blanda ihop tillsammans med olivolja, tahini och harissa. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå kallt en stund innan servering. 
Citronhummus: Mixa alla ingredienser till en slät smet och smaka av med salt och ha eventuellt i vatten för tunnare konsistens.
Tzatziki: Grovriv gurkan och kläm ur vattnet. Lägg i yoghurten tillsammans med pressad vitlök, olivolja och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Lammkebab: Lägg färsen i en bunke. Skala lök och vitlök och dela ner i mindre bitar. Lägg i en bunke tillsammans med koriander, persilja och mynta och mixa samman.
Blanda lökblandningen med färsen samt ägg, spiskummin, sambal oelek, paprikapulver, salt och svartpeppar. Forma färsen till små korvar. Hetta upp olivolja i en grillpanna och stek spetten några minuter.
Servera med bröd, tomat, rödlök, sallad och grillad aubergine.

Om du älskar kebab vill jag varmt rekommendera denna kebabgryta!

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.