I samarbete med Gårdssällskapet

Så var det dags för det sista lammreceptet från köttlådan. I den här rätten har jag använt både lammracks och lammkotletter. Varför jag använde båda styckdetaljerna är för att lammracksen ofta kan vara lite mindre och inte räcka till så många och då blev det här istället ett rejält recept som räcker till 6 personer. Jag använde samma glaze till racksen och kotletterna och det blev jättegott. Tillbehören blev en morotstzaziki och hasselbackspotatis och jag tycker själv det blev riktigt gott. Varsågoda!

P8260122_lammracks   P8260145_lammracks

Lammracks med tomatglaze, hasselbackspotatis och morotstzatziki (6 port)

Ingredienser
600 g lammracks
800 g lammkotletter
3 vitlöksklyftor
3 msk oregano

Tomatglaze:
1 vitlöksklyfta
1,5 msk riven färsk ingefära
1 dl ketchup (gärna jalapeñoketchup)
En nypa chiliflakes
1 msk honung
0,5 dl soja
1 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrö

Morotstzatziki:
3 morötter
5 dl grekisk yoghurt
3 vitlöksklyftor

Hasselbackspotatis:
12-18 potatisar
Smör
2 msk ströbröd

Gör såhär
Glaze: Blanda ketchup med pressad vitlök, chiliflakes, riven ingefära, honung, sesamolja och soja i en kastrull och låt koka upp. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sesamfröna och ställ åt sidan.
Morotstzatziki: Skala och riv morötterna grovt. Blanda yoghurt med pressad vitlök och morötter. Krydda med salt och svartpeppar.
Lammracks: Sätt på ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med pressad vitlök och oregano (hälften ska användas till kotletterna). Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom i en stekpanna så den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen. Pensla med glazen och sätt in i ugnen tills en innertemperatur på 58 grader. Pensla en gång till under tiden (spara en del till kotletterna). Ta ut ur ugnen och slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.
Gnid in pressad vitlök och oregano på kotletterna. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek kotletterna ett par minuter per sida och pensla på med glazen.
Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225 grader. Skiva potatisen i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ta hjälp av två skärbrädor du lägger på varandra alternativt lägg potatisen i en träslev och skiva). Lägg potatisarna med skivorna uppåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla på smält smör alternativt ringla över smör på flaska. Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen ca 20 minuter. Ta ut potatisen och ha på mer smör och toppa med ströbröd. Sätt in i ugnen ca 20 minuter till då potatisen får fin färg.
Skär upp racksen och servera med kotletterna, potatisen och tzatzikin.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b