I samarbete med Gårdssällskapet

I min senaste köttlåda från Gårdssällskapet fick jag en rejäl lammstek. Den såg riktigt fin ut och jag såg fram emot att tillaga min första helstekta lammstek. Eftersom den var så pass stor ville jag tillaga den vid ett tillfälle när jag kunde bjuda många så det fick bli mitt bidrag till min svägerskas födelsedagsmiddag. Jag tillaga den långsamt i ugnen och marinerade den med vitlök, timjan, rosmarin, olivolja och citron. Det tog sin lilla tid men kräver väldigt lite arbete och resultatet blev en mycket saftig och smakrik lammstek som vi skivade tunt och serverade med färskpotatissallad och en honung. och  myntayoghurt.

P8120296_lammstek P8120313_lammstek

P8120394_lammstek

Lammstek med färskpotatissallad och honung- och myntayoghurt (ca 12 port)

Ingredienser
2,3 kg lammstek
4 vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan
3 kvistar färsk rosmarin
4 msk olivolja
1 citron

Mynta- och honungsyoghurt:
7 dl grekisk yoghurt
1 kruka mynta
3 msk honung
1-2 tsk sriracha
1 lime

Färskpotatissallad:
2 kg färskpotatis
1 dl olivolja
1 citron
1 msk dijonsenap
2 msk honung
1 knippe rädisor
200 g babyspenat
4 salladslökar
Parmesanost

Gör såhär
Lammstek: Sätt ugnen till 100 grader. Blanda pressad vitlök med olivolja, skal och saft från citronen, hackad rosmarin och timjan. Gnid in marinaden på köttet och krydda med salt och svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn steken runtom så den får fin färg. Lägg sedan i en ugnssäker form och sätt in en köttermometer i köttets tjockaste del och sätt in i ugnen tills den når en innertemperatur på ca 60 grader. För mig tog det ca 2,5-3 timmar.
Låt köttet vila och bli ljummet/kallt innan du skär det i tunna skivor.
Färskpotatissallad: Koka potatisen och skär i stora bitar. Blanda ihop olivolja med skal och saft från citronen, dijonsenap, honung, salt och svartpeppar. Häll vinägretten över potatisen när den fortfarande är varm. När den svalnat, blanda ner babyspenat, strimlad salladslök och rädisor skuren i kvartar. Avsluta med att vända ner hyvlad eller riven parmesan.
Sås: Blanda yoghurten med finhackad mynta, honung, sriracha och skal från limen. Krydda med salt och svartpeppar.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.