Idag är det så kallad Kvalborg här i Uppsala och det alltså uppvärmning inför den stora dagen, Valborg. Innan jag flyttade till Uppsala kändes inte Valborg så speciellt längre, det var roligare när man var liten. Dessutom har de tagit bort flera av eldarna i Upplands Väsby och då blir det inte samma sak. Men i Uppsala är Valborg en av de viktigaste studenthögtiderna och man håller gärna på i flera dagar (Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg osv). Personligen nöjer jag mig med Kvalborg och Valborg och så är 1 maj en pluggfri dag 🙂
Nog om Valborgsmässofirande. Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en jättegod lasagne där jag använde vitkålsblad istället för pastaplattor. Det blev riktigt gott!
Lasagne med vitkål och fetaost (4 port)
Ingredienser
Köttfärssåsen:
500 g köttfärs
1 gul lök
0,5 purjolök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
2 burkar krossade tomater
1 tsk sambal oelek
1 tsk balsamvinäger
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
Citronsaft
Ruccola
Ca 0,5 vitkålshuvud
200 g fetaost
Bechamel:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk (kan byta ut hälften mot grädde)
Gör såhär
Köttfärssås: Hacka gul lök och purjolök och stek ett par minuter. Häll över i stor kastrull. Bryn köttfärsen och lägg över i kastrullen. Blanda ner krossade tomater, pressad vitlök, buljongtärningar, sambal oelek, balsamvinäger, tomatpuré och torkad basilika. Smaka av med salt, peppar och citron och avsluta med att lägga i morotsslantar.
Bechamel: Smält 1 msk smör i en kastrull, vispa i mjölet och häll på mjölk och grädde. Vispa noggrant eftersom såsen bränner snabbt i botten. Låt puttra någon minut och smaksätt med salt.
Förbered vitkål: Plocka loss vitkålsbladen i så hela blad som möjligt. Koka kålbladen lätt i saltat vatten ett par minuter och låt dem rinna av på en tallrik.
Lasagne: Varva köttfärsröran, ruccola, vit sås, kålblad och fetaost i en ugnsfast form. Toppa med fetaost. Kör in i ugn på 200 grader i ca 20-30 min, lasagnen ska få en gyllenbrun färg.
This Article was mentioned on sandracallermo.se