Nu sitter vi i bilen på väg mot skidbacken. Andra skiddagen och vi har strålande väder idag med. Solen skiner och termometern visar 9 minus. Igår var Noel jätteduktig och åkte slalom själv med fina svängar utan sele. Så häftigt att se hur stolt han var! Mila däremot vägrade åka så vi ska ta nya tag idag och se om hon kan bli kompis med skidorna. Hon är ju 1,5 så vi har såklart inga förhoppningar att hon ska kunna åka så mycket men vore kul om hon (liksom Noel i hennes ålder) ville stå på skidorna och lära sig lite balans och tycka att det är roligt. Vi håller tummarna!

Lasagne till många

Så jag tänkte passa på att använda biltiden att skriva ett inlägg med ett middagsrecept till er. Sportlovstider eller ej, mat som räcker till många är alltid välkommet! Vi har ofta middagsgäster och vill dessutom alltid ha matlådor i frysen. Pasta är ju en given favorit på middagsbordet så idag tänkte jag ge er lasagne till många. Jag beräknade detta recept att räcka till ca 12 port, men sånt där är ju alltid individuellt. Lasagnen blir väldigt krämig och god även fast den inte innehåller bechamel. Jag är inget fan av bechamel utan föredrar en krämig ostsås. Här gjorde jag den på riven ost, keso, mjölk och créme fraiche.  Mums!

Så varsågoda – här har ni ett recept på grymt god lasagne till många!

Lasagne till många

Lasagne till många (10-12 port)

Ingredienser
1 kg nötfärs
2-3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
400 g morötter
En broccolistam (valfritt)
0,5 dl tomatpuré
1 msk torkad timjan
4 frp krossade tomater (á 500 g)
3 dl vatten
1-2 msk balsamvinäger

2 dl créme fraiche
2 dl mjölk
500 g keso
3 dl lagrad ost

500 g lasagneplattor
200 g spenat

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv morötterna (och broccolistammen). Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök. När det blivit mjukt kan du tillsätta färsen och bryn så det får fin färg. Tillsätt sedan tomatpuré och timjan och fräs en minut till. Tillsätt sedan morötter, krossade tomater och balsamvinäger. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes (eller cayennepeppar). Skölj ur tomatförpackningarna med vatten och tillsätt i grytan. Låt allt puttra minst 15 minuter. Smaka sedan av med pressad citron och kryddor. Snåla inte med saltet då pastan behöver salt.
Ta fram en stor ugnssäker form (eller två mindre) och börja med lite olivolja och köttfärssås i botten och varva sedan med lasagneplattor, köttfärssås och spenat.
Avsluta med att vispa ihop créme fraiche, mjölk och keso och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Bred ut oströran över lasagnen och avsluta med att sprid ut riven ost. Sätt in i ugnen ca 45 minuter (du kan behöva täcka den med aluminiumfolie när den fått lagom med färg).

Lasagne till många


Fler recept på lasagne:

Vegetarisk lasagne med keso

Krämig lasagne med örter

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.