Idag är vi lite trötta efter gårdagens festligheter. Födelsedagen blev väldigt lyckad och idag har vi handlat och städat lite inför släktkalaset imorgon. Nu tänkte jag bjuda på ett mumsigt laxrecept.

Lax med fetaostyoghurt och gratinerade rödbetor
Lax med fetaostyoghurt och gratinerade rödbetor, blomkål och broccoli (4 port)

Ingredienser
3 rödbetor
1 broccolihuvud
0,5 blomkålshuvud
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost med smak (jag använde parmesan) 

Lax
4 st laxfileer (tinade)
Citronpeppar och chiliflakes

Fetaostyogurt
4 dl turkisk yoghurt
1 pkt (ca 200 g) fetaost

Gör såhär
Gratinerade rödbetor, blomkål och broccoli: Sätt på ugnen på 150 grader. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Häll lite olivolja i en ugnssäker form och lägg i rödbetsklyftorna. Salta och peppra och sätt in i ugnen.
Dela blomkål och broccoli i buketter. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar i en skål. Riv ost. När rödbetorna stått inne i ca 20 minuter (känn med sticka, ska vara nästan klara) ta ut rödbetorna och lägg i blomkål och broccoli. Häll över gräddblandningen och toppa med den rivna osten. In i ugnen i ca 10 minuter till.
Tips! Om du vill ha lite mjukare blomkål och broccoli kan du koka dem ca 4 minuter i lätt saltat vatten innan du ställer in dem i ugnen. 
Lax: Häll lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg i laxbitarna och krydda med citronpeppar och chiliflakes. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 50 grader.
Fetaostyoghurt: Häll upp yoghurten och krydda med salt, örtsalt, peppar och cayennepeppar. Bryt/smula ner fetaosten och rör om.

 

 
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.