I samarbete med Gårdssällskapet
Tidigare har jag sällan eller aldrig tillagat flässkarré i hel bit utan att sen dra sönder den till pulled pork. Men nu när jag fick möjligheten att komma över en fin bit karré så ville jag passa på att testa något nytt. Så jag gjorde helstekt fläskkarré som jag marinerade med lime, honung och chili bland annat och sen serverade jag den i skivor med en krämig polenta och ett jalapeñosmör. Det blev mycket gott och köttet blev så saftigt!
Limemarinerad fläskkarré med polenta och jalapeñosmör (4 port)
Ingredienser
800 g hel fläskkarré utan ben
1 msk olivolja
1 lime
1,5 msk flytande honung
0,5 chili
3 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
Polenta:
11 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl polenta
75 g smör
2 dl riven parmesan
En näve persilja
Jalapeñosmör:
125 g smör
1 dl inlagd jalapeño
1 stor vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
Gör såhär
Sätt på ugnen på 140 grader. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och bryn fläskkarrén runtom. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form. Finhacka chilin. Blanda lime med olivolja, honung, hackad chili, pressad vitlök, riven ingefära, salt och svartpeppar. Gnid in marinaden på köttet och sätt sedan in i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader (för mig tog det 1,5-2 timmar). Ös köttet några gånger under tiden. Låt sedan vila 15 minuter innan du skär upp det.
Jalapeñosmör: Blanda rumsvarmt smör med hackad inlagd jalapeño, pressad vitlök, pressad lime samt salt och svartpeppar. Ställ kallt.
Polenta: Koka upp vatten och buljongtärningarna. Rör ner polentan och koka på medelvärme under omrörning ca 10 minuter så polentan blir krämig. Finhacka persiljan. Rör ner smör, parmesan och persilja och smaka av med salt och svartpeppar.
Lämna ett svar