Denna vecka är det ju valborg och det är säkert en hel del av er som ska bort på middag eller liknande. I helgen delade jag ju med mig av en gå-bort-present i form av en krämig, smaksatt färskost och idag tänkte jag tipsa om att smaksätta flingsalt. Man kan ha i lite vad man gillar men tänkt på att det inte får vara för mycket blöta saker för då kan det vara svårt att få det torrt och risk för klumpar finns. Jag har gjort ett salt tidigare med citron och örter som ni hittar här. Den här gången fick det bli lime, örter, selleri och chili och jag passade på att göra en rejäl omgång så jag har lite hemma och så gjorde jag iordning några små flaskor/burkar att ge bort. Den första gavs bort i fredags i en fin saltbehållare med tillhörande sked. Mycket uppskattat!

Limesalt med selleri, örter och chili

Ingredienser
4-5 dl flingsalt
1 stjälk selleri
1 dl finhackade örter (jag hade basilika, citronmeliss, citrontimjan, ängsyra och oregano)
2 lime
1 msk chiliflakes
Gör såhär
Tvätta limen noggrant och skala det yttersta skalet med en cestjärn. Finhacka sellerin så smått du kan. Plocka de rengjorda örterna från själkarna och finhacka dem. Lägg limecest, örter, chiliflakes och selleri och salt i en mortel och mortla ordentligt. Häll upp det mortlade saltet med örterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka saltet i ugnen, max 50 grader. Rör om då och då och se till att örterna inte bränns. Låt stå tills örterna torkat helt, minst 60 minuter. Låt därefter svalna och häll upp i rengjorda glasburkar.
0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.