Tiden går fort och snart är nyårsafton här. Igår gjorde vi därför förslag på en nyårsmeny här hemma hos mamma. Det blev en tvårättersmeny med en smarrig fördrink. Jag tycker man kan välja att antingen ha snittar till fördrinken eller en förrätt men här är i alla fall förslag på varmrätt och efterrätt.
Lingonmojito (1 glas)
Ingredienser
6 cl vit rom
0,5 dl lingon
1 lime
3 msk sockerlag
Mynta (1 kruka för 4 drinkar)
Kolsyrat vatten
Gör såhär
Skär limen i klyftor. Mortla myntablad, nästan alla lingon, sockerlagen och pressad lime (spara en klyfta till varje drink). Häll upp i glas och ha i rom, hela myntablad, några lingon och isbitar. Fyll upp med kolsyrat vatten.
Helstekt biff med pommes och ädelostsås (4 port)
Ingredienser
12 potatisar
Olivolja
800 g hel biff
Ädelostsås:
3 dl grädde
2 dl créme fraiche
150 g mögelost
1 msk vitt vin
Gör såhär
Ädelostsås: Lägg créme fraiche, grädde och smulad ädelost i en kastrull. Tillsätt vitt vin och krydda med salt och svartpeppar. Låt koka upp och sedan puttra i ca 10 minuter. Smaka av med kryddor och ha i Maizena till önskad konstistens.
Pommes: Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och skär i stavar. Lägg på en plåt med olivolja och salta. Kör in i ugnen ca 30 minuter eller tills de är mjuka.
Helstekt biff: Sänk ugnen till 150 grader. Krydda biffen med salt och svartpeppar och stek tills det får yta. Sätt i termometer.Låt köttet stå tills den når en innertemperatur på 54 grader. Låt sedan vila innan du skär i skivor.
Cheesecakeglass med syrliga bär (8 port)
Ingredienser
400 g philadelphiaost
2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Lite sylt/bär
Bär till garnering
Gör såhär
Vispa ihop philadelphiaost, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner en äggula i taget. Ta en ny bunke och vispa grädden. Vänd ner grädden i ostblandningen. Lägg lite sylt (ca 1 msk) eller bär i botten på varje glas/portionsform. Klicka i smeten och ställ i frysen minst 3 timmar. Toppa med bär eller hackad choklad.