När jag handlade i förra veckan var det superbilliga morötter och jag plockade på mig några kilo. Jag gillar att anpassa mina matinköp efter vad som är bra pris på just nu och vad som är i säsong. Sen när man kommer hem får man fundera på vad det ska bli för mat av alla ingredienser man köpt. Nu var det länge sen jag gjorde morotssoppa så jag klurade ut en ny variant. Det resulterade i en linssoppa med morötter som får sting av currypasta, härliga kryddor och blir krämig av kokosmjölk. Soppan är faktiskt vegansk och det är inte alltför vanligt här på bloggen. Jag toppade min med lite créme fraiche men det finns ju veganska varianter även på det om man vill. Hoppas ni gillar soppan! Tips: Den räcker till många alternativ vardagsmiddag samt matlådor. Mums!
Linssoppa med morötter (ca 8 port)
Ingredienser
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 msk grön currypasta (vegansk)
1 msk malen ingefära
2 tsk gurkmeja
Chiliflakes
1 kg morötter
4 dl röda linser
2 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar (vegansk)
1 burk kokosmjölk
Pressad lime
Koriander
Créme fraiche/veganskt alternativ
Gör såhär
Ansa och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Skär morötterna i slantar. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs purjolök med vitlök tills det mjuknar. Tillsätt currypasta, malen ingefära, gurkmeja och chiliflakes och fräs en minut till. Tillsätt sedan morötter, linser, vatten och grönsaksbuljongtärningar och låt koka upp. Låt koka under lock ca 15 minuter så linser och morötter blir mjukt. Mixa slätt med stavmixer och blanda sedan ner kokosmjölk och pressad lime. Låt koka upp och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer pressad lime. Servera med koriander.