Linser är väldigt gott och dessutom billig mat. Det går att använda till röror, soppor, grytor, sallader och massa annat. Och eftersom vi gillar soppor och grytor i denna kalla årstid så lagade vi den här rätten härom dagen. Linssoppa med selleri, chili, massa goda kryddor och lite extra matig av sötpotatisen. Och det blev sååå gott! Jag blev verkligen nöjd med den här rätten och med lite ruccola och fetaostkräm i blev det snäppet bättre. Jag hoppas ni testar denna. Smaklig måltid!
Linssoppa med sötpotatis och fetaostkräm (4-6 portioner)
Ingredienser
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 röd chili
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
1.5 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl röda linser
700 g sötpotatis
1 dl grädde
Örter
1 citron
150 g fetaost
1 dl turkisk yoghurt
Gör såhär
Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Strimla sellerin. Skala och skär sötpotatisen i tärningar.
Hetta upp en stor kastrull med olivolja. Fräs lök, vitlök, chili och selleri några minuter. Ha i tomatpuré, ingefära och spiskummin och låt fräsa med en minut. Häll sedan på linser, vatten, lagerblad och buljongtärningar.
Låt småputtra ca 10 minuter innan du lägger i potatisen. Låt puttra ca 15-20 minuter till (tills potatisen är mjuk). Avsluta med att blanda i en näve hackade örter och smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Blanda ihop smulad fetaost med créme fraiche och smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Servera soppan med fetaostkrämen.
Linser är en allatiders stapelvara att ha hemma, billigt, användbart och gott! Sötpotatis passar fint i smaken, vi provade att ha det i daal och det var otroligt gott.