fbpx

Dags för del 4 i min artikelserie om livsdesign och den ska handla om pengar och prioriteringar. Det är alltid lite känsligt att prata om pengar i det här landet 😉 Men jag personligen har inga problem att dela med mig av hur vi tänker och en del siffror.

Jag är ju utbildad ekonom och gillar ekonomi. Allra helst privatekonomi. Att göra månadsbudget, planera för kommande investeringar eller resor och kolla hur vi ska göra med föräldradagar kommer naturligt för mig. Jag är den som har koll på ekonomin här hemma och trivs med det.

Tips! Längre ner i inlägget kommer du kunna ladda ner min budgetmall. Missa inte det!

Livsdesign del 4 pengar och prioriteringar

Gemensam ekonomi

Vi har gemensam ekonomi och har haft det länge. För oss känns det enkelt och självklart. Vi har ett gemensamt konto där vi får in lön och föräldrapenning varje månad. Därifrån betalar vi alla räkningar, kortfakturan dras därifrån och allt betalas med det kontot. Utöver det har vi varsitt eget konto dit vi för över en liten summa varje månad som mestadels är tänkt för att köpa presenter till varandra (som vi inte vill att den andra ska se på kontoutdraget).

Spara

Jag gillar att spara och gör det gärna till olika konton för att göra det tydligt vilka pengar som är tänkt för vad. Så vi har följande sparanden nu:
– Buffert
– Resa
– Jul (för att slippa onödig stress för julklappar och mat)
– Pension
– Barn

Så direkt när det kommit in pengar varje månad så dras en bunt fakturor (det mesta på autogiro) och så har vi stående överföringar på sparanden. Vi har en månadsbudget med fast och ungefärliga rörliga kostnader så vi ser hur mycket vi kan spara till respektive konto.

Livsdesign del 4 pengar och prioriteringar

Pengar och prioriteringar – Vad ska pengarna räcka till?

Ibland är det svårt att hitta balansen vad man ska spendera för pengar just nu och vad man vill spara för framtiden. Jag vill njuta av nuet och leva varje dag men sen måste man spara till vissa saker för att få ihop det. Vi är vana att leva med ganska begränsad budget då vi de senaste 10 åren mestadels har pluggat eller varit föräldralediga. Vi har försökt spara mycket föräldradagar så vi har valt att leva på mindre pengar varje månad för att kunna ha barnen hemma lite längre.

Vi tänker att pengarna (i grova drag) ska räcka till:

Leva till vardags

Här går pengar till sånt som de flesta har varje månad. Ränta, amortering, mat, blöjor, aktiviteter, träningskort osv. Vi brukar försöka unna oss att hitta på roliga saker med vänner och familj, gå på restaurang ibland och köpa något nytt plagg eller pryl när vi känner att vi vill ha. Eller att kunna unna sig en fredagsbukett då och då.

Livsdesign del 4 pengar och prioriteringar

Resa

Vi gillar att resa och brukar försöka göra någon resa med familj eller vänner varje år. Så vi spara 1000-2000 kr varje månad som är tänkta till pengar. Det kan både handla om utlandsresa, skidsemester eller någon mindre weekend eller resa i kombination med bröllop (som det varit mycket av senaste åren).

Utflykter och aktiviteter

Vi vill kunna ha råd att följa med på utflykter och events med vänner och familj utan att det ska leda till ekonomisk ångest eller att vi måste spara. Om vi får frågan om att gå på Gröna lund t ex så vill vi kunna göra det lite spontant och njuta av det. Och sånt är inte gratis, speciellt inte när man har två barn 😉

Hus

Vi har valt att bo i radhus och det krävs en buffert för underhåll. Ett hus kräver en del fix och don löpande och det kan hända att saker går sönder osv. Utöver det har vi en del renoveringsprojekt vi drömmer om så det sparar vi till separat. Vi har bestämt att vår buffertkonto får aldrig gå under 50 000 kr. Egentligen skulle jag vilja ha lite högre (minst 100 000 kr) för att känna mig lugn men när inkomsterna är begränsade så har vi satt vår minimigräns här. Vidare har vi just nu ett månatligt sparande till huset (buffert samt renoveringar) på 4000 kr nu. Det fungerar bra.

Övrigt

Vi är duktiga på att hålla koll på våra kostnader och se över om vi kan pressa pris någonstans (försäkringar, elavtal, bredband osv). Vi försöker sälja saker som vi inte behöver och köpa begagnat när det känns lämpligt.

Livsdesign del 4 pengar och prioriteringar

5 snabba ekonomitips

  1. Gör en budget (så detaljerad ni vill) för att se vad alla pengar går till varje månad. Då får ni snabbt överblick och ser vad ni kan reducera för kostnader och hur mycket ni kan spara.
  2. Prata igenom vad som är viktigt för er. Vad ska pengarna gå till varje månad och vad vill ni spara till på kort och lång sikt.
  3. Planera matinköp. Vi bestämmer sällan veckomeny men vi försöker att skriva upp vad som tar slut under veckan och sen handlar vi det samt efter säsong och erbjudanden. Försöker hålla oss till veckohandling. Det är svårt med alltför stor månadshandling då mycket vi gör av med är mejeri, frukt och grönt.
  4. Håll koll på hela familjens garderob. Använd det som finns och se till att rensa vid behov. Säljs, skänk och byt kläder. Håll koll på säsongskläder och vad som behövs i nästa storlek så ni kan köpa när det är rabatt.
  5. Ta hjälp av appar som kan hjälpa och motivera. T ex Tink för att se vad du lägger pengar på varje månad. Eller Dreams som hjälper dig spara till din dröm.

Här kan du ladda ner min budgetmall!

    Mentions

  • 💬 Livsdesign del 1: Intro • SandraCallermo.se
  • 💬 Livsdesign del 5: ToDo-listor och framtiden • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b