Maillista

“Mamma inte ha telefon” sa Noel plötsligt en dag i lekparken. Han satt på en kattgunga och jag ville ta en bild på honom. Samtidigt såg jag att det kommit ett nytt mail och jag scrollar snabbt igenom det för att se vad det var. “Mamma, nej telefonen..” sa Noel igen och jag fick mig en ordentlig tankeställare från min kloka 2-åring och la genast ner mobilen i fickan.

 

Slöscrolla vs. jobba

Jag tar upp mobilen alldeles för ofta för att slöscrolla, läsa ett snabb mail eller bara skriva ett meddelande på messenger. Oftast helt onödigt och något jag gör utan att tänka på det. Och det är ju så att mobilen även är mitt arbetsredskap så ibland är det ett mail jag vill svara på direkt, dagens inlägg som ska upp på Instagram i rätt tid eller en inläggsidé jag vill anteckna innan jag glömmer bort den. Men för Noel är det ju såklart ingen skillnad på vad jag gör. Mobilen tar min uppmärksamhet istället för att jag är med honom 100%.

5 tips för att sluta slöscrolla

Vi har haft lite regler hemma hur vi använder mobilen och inte men jag behöver utöka detta och tänka mer på hur jag använder den och hur jag kommunicerar med Noel kring det. Här är några punkter jag tänkte ta med mig. Kanske är det något du också vill leva efter?

1. Inte vid matbordet

Här hemma har vi bestämt att när vi sitter och äter ska vi inte ha telefonerna framme. Måltiden är en stund när vi ska hinna prata om dagen (vad vi ska göra eller har gjort) och man tar tid för varandra. Det är en viktig stund och något vi värdesätter.
Det kan finnas flera sådana situationer när man inte är tillåten att ta fram mobiltelefonen. Vilka situationer är viktiga för dig att ha mobilfria?

2. Planera din tid för sociala medier

Sätt av tid för att kolla av Instagram och Facebook och sluta ta upp mobilen hela tiden på dagarna. Jag har t ex börjat gå upp 45 minuter innan barnen på morgonen för att hinna kolla av sociala medier och kommentera osv, en del av mitt jobb.

3. Använd timer

När du väl har tid för sociala medier, bestäm ur länge du får hålla på och sätt en timer. Det gör att du använder tiden till det du faktiskt vill göra och undviker onödigt slöscrollande som inte ger någonting.

4. Kommunicera och var tydlig

Eftersom jag ibland jobbar även när Noel är hemma så är det bra att jag berättar för honom. Han är 2 år och förstår så mycket. Så istället för att jag sitter med honom i soffan och kollar på Netflix och samtidigt försöker vara lite effektiv på mobilen så är det bättre att jag säger att “Mamma måste jobba en stund medan du kollar på TV” och så sätter jag mig vid köksbordet. Då ser han mig (jag är i samma rum) och det är tydligt att jag jobbar och han kollar TV. Det brukar han acceptera.

5. Varför tar du upp mobilen?

Tänkt efter innan du tar upp mobilen. När du är på väg att låsa upp den, fundera på vad det är du ska göra och om det är nödvändigt och prioriterat just nu. Det ska vara ett medvetet val att ta upp mobilen!

Har du lätt att fastna i mobilen och slösa tid på sociala medier? Vilka är dina bästa tips för att undvika detta? Dela gärna med dig i kommentarfältet 🙂


Lästips för dig med barn: Spara föräldradagar!

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a