När vi firade mamma för ett par veckor sedan hade hon gjort en riktig nostalgigryta. En smakrik gryta med torsk och räkor som serveras med ris och en aioli och gärna lite bröd till. Denna rätt har mamma lagat länge och den är lika god varje gång
Till efterrätt gjorde mamma en god glutenfri rulltårta (drömrulltårta på potatismjöl och vanilj istället för kakao) som hon fyllde med äppelkompott och kanel och serverade med grädde.

 

Mammas fiskgryta med torsk och räkor (4 port)

Ingredienser
4 port ris
400 g torskfilé
0,5 purjolök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1,5 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
0,5 g saffran
500 g räkor med skal
Aioli:
2 dl majonäs
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
Gör såhär
Aioli: Blanda majonäsen med presssd vitlök, tomatpuré, vinäger, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Grytan: Skala räkorna. Strimla purjon. Smält smöret i en kastrull och fräs purjon. Efter ett par minuter, ha i pressad vitlök, tomatpuré, timjan, basilika och lite salt. Tillsätt sedan vin och buljongtärning och låt puttra några minuter. Rör sedan ner grädde, créme fraiche, vatten och saffran. Sjud 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar och lägg i grytan och sjud 5-7 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar innan du tillsätter räkorna och låt bli varmt. Servera med ris och aioli.
Tips! Gör dubbel sats gryta utan torsken så har du en förrätt för 6 personer.
 
0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.