Maillista

“Jag älskar småkakor!” har jag hört en hel del säga. Och min spontana reaktion har varit: “hmm.. okej. Jo det är väl gott men ingen favorit”. Men det finns ju jättegoda småkakor! Och nu har jag kommit på hur det är. Jag älskar småkakor som har lite lullull. Jag tycker det är tråkigt med en lite torr kaka som smakar likadant rakt igenom. Däremot älskar jag småkakor med mycket smak, toppings i olika smaker och lite tuggmotstånd. Kontraster med en söt kaka med någon god krydda (snåla inte!) och gärna lite salt på toppen. För det är så tacksamt att baka småkakor då det går realtivt snabbt och det blir många. Dessutom perfekt att ta fram till fikat då de tinar snabbt. Och när de är små kan man ju ta två 😉 Haha! Så häromdagen bakade jag med barnen och vi gjorde såklart muffins (som de alltid vill göra) men sen gjorde vi även dessa mandelsnittar.

Mandelsnitt med smak av semla

Kolasnittar är ett grundrecept jag älskar och tycker det är en bra bas som man kan smaksätta och pimpa och det är enkelt att göra och blir MÅNGA. Dessa glutenfria mandelsnittar är så goda och jag har inspirerats av semlan så jag har använt kardemumma och mandelmassa och toppat men hackade mandlar, pärlosocker och såklart lite fingsalt. MAGI! För dig som vill ta det ett steg närmre semlan kan du doppa kakan i vispad grädde. Nomnom!

Fler småkakor

För dig som vill ha flera recept på kolasnittar i olika varianter kommer här några recept. Dessa är med gluten då jag gjorde dessa recept när jag fortfarande åt gluten men prova ersätt med glutenfri mjölmix (inte allt på en gång) om du önskar utan gluten.

Mandelsnittar med kardemumma

Mandelsnittar med kardemumma (ca 40-50 st)

Ingredienser
4 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
3 msk sirap
200 g mandelmassa

1 ägg
En näve mandel
Lite flingsalt
Pärlsocker

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Hacka mandlarna.
Blanda havremjöl, mandelmjöl, socker, bakpulver, salt, vaniljsocker och kardemumma i en bunke. Lägg i rumsvarmt smör, sirap och riven mandelmassa. Arbeta till en deg (jag använder händerna). Dela i 4 lika stora delar och rulla till långa rullar (som är nästan lika långa som en plåt på längden). Lägg ”ormarna” på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till rullarna lite och pensla med ägg. Strö på hackade mandlar, flingsalt och strösocker.
Grädda i ugnen (båda plåtarna samtdigit om du har varmluft) i 12 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan du skär i sneda kakor. När de håller ihop kan du flytta de till galler att svalna på.

Mandelsnittar med kardemumma

1

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.