Maillista

En rejäl köttbit med en god sås och potatis i all ära men plockmat tar nästan priset. Att sitta ett sällskap kring ett bord med massa små rätter där man kan välja och vraka tycker jag är alldeles underbart. Jag brukar göra lite vad jag känner för och vad som finns hemma men denna gång blev det meze-inspirerat. Vi var fyra personer som åt och det blev över av samtliga såser men det är gott att ha i kylen. Dessutom gjorde vi en ny rätt på en av såserna som jag kommer berätta om i nästa vecka.

 

Hummus (vi gjorde dubbel sats)

 Ingredienser
3 dl kokta kikärter
1 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
 
Gör såhär
Mixa alla ingredienser till en slät smet och smaka av med salt och ha eventuellt i vatten för tunnare konsistens.

Antep ezme

Ingredienser
1 gul lök
15 skivor smörgåsgurka
1 näve bladpersilja
8 vitlöksklyftor
Chiliflakes
1 dl tomatpuré
2 tomater
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
Gör såhär
Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka sörgåsgurkan och bladpersilja. Hacka tomaten. Lägg löken i en sil och skölj med kallt vatten. Lägg lök, vitlök, smörgåsgurka, bladpersilja, tomat, chiliflakes, tomatpuré, vatten och olivolja och blanda väl. Smaka av med salt och svartpeppar.  Låt stå i kylen ett par timmar innan servering.

Tzatziki

Ingredienser
4 dl turkisk yoghurt
0,5 gurka
3 vitlöksklyftor
Gör såhär
Riv gurkan och krama ur vattnet. Blanda gurkan med yoghurten och pressa i vitlöken. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
 

Små hummuspajer med antep ezme

Ingredienser
Pajdeg
2 dl vetemjöl
75 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
 
Hummus
Antep ezme
Gör såhär
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formarna. Nagga bottnen med en gaffel och låt vila ca 30 minuter i kylen. Sätt på ugnen på 225 grader. Grädda pajskalen i mitten av ugnen 10-13 minuter.
Låt pajskalen svalna och fyll sedan pajerna med antep ezme och hummus.

Kryddiga potatisklyftor

Ingredienser
8 potatisar
Spiskummin
Grillkrydda
Paprikapulver
Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen och lägg i en form med lite olja i botten. Krydda potatisen med spiskummin, paprikapulver, grillkrydda, salt och svartpeppar. Kör in i ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk.

Chilistekt halloumi

Ingredienser
400 g halloumi
1 röd chili
Saften från 0,5 citron
Gör såhär
Tärna halloumin och finhacka chilin. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek halloumin tillsammans med chilin. Stek på hög värme tills den fått en gyllene färg. Droppa över citron och servera.

Persiljesallad

Ingredienser
2 tomater
0,5 gurka
0,5 rödlök
Bladpersilja
Saften från 0,5 citron
Gör såhär
Hacka tomaterna, gurkan och persiljan. Skala och strimla rödlöken. Blanda allt och smaka av med citron, salt och svartpeppar.

Balsamköttbullar

Ingredienser
12 köttbullar
2 msk balsamvinäger
Gör såhär
Halvera köttbullarna och hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttbullarna i några minuter och häll sedan på balsamvinäger och stek ytterligare några minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
 

Rödvinsbrässerad chorizo

Ingredienser
300 g chorizo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad basilika
1 dl rödvin
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka basilika. Skär korvarna i slantar och hetta upp olja i en stekpanna. Bryn korven några minuter tills de fått färg. Sänk då värmen och tillsätt lök och vitlök. Låt löken mjukna. Häll på rödvinet och sänk värmen ytterligare. Låt puttra några minuter och när rödvinet nästan kokat in, tillsätt basilikan.

8 svar

  1. Kicki

    Allt var helt underbart gott 🙂 Kan verkligen rekommendera alla rätter! Ha en mysig helg nu duktiga Sandra 🙂 Kramar till dej och din duktiga man som också hjälper dej mycket 🙂

    Svara
  2. A.L.M.

    Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    Svara
  3. Remsan

    Alltså vilken middag! Jag måste testa flera av recepten. Det får helt enkelt bli en mezekväll snart!

    Svara
  4. Pia

    Provade precis hummusen och antep ezme. Hummusen blev jättegod. Antep Ezme krävde lite extra kryddor men blev också supergod. Tzatsikin gjorde jag på mitt sätt – jag saltar nämligen på gurkan så att vattnet rinner ut. Salt förhöjer alltid maten. Sedan hittade jag ett annat recept på nätet om aubergineröra som jag provade. Allting serverades till köttfärsspett som vi grillade på kolgrill samt bulgur kokat i grönsaksbuljong. Supergott.

    Tack för fina recept.

    Kram Pia

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a