Den senaste tiden har jag tänkt mycket på min kropp. Jag har kommit på mig själv klaga på den, bli frustrerad och önskat mig en “snyggare” kropp. Försöker hitta byxor som döljer volanger kring magen, försöker hitta en bikini som kan se okej ut på den här kroppen och göra brösten lite mindre hängiga osv. Jag kommer på mig själv vara missnöjd. Min kropp ser inte ut som för 5 år sedan.

En kropp i förändring

Det stämmer. Min kropp har förändrats. Och oj va snygg och bra den är! Tänk vad den har gått igenom de senaste åren och vad den gett mig. Två fantastiska barn. Jag har haft två underbara graviditeter och två magiska förlossningar. Jag har kunnat träna genom mina graviditeter och jag har en funktionell kropp. Jag bär tungt, går långa promenader, sitter på golvet bredvid spjälsängen med en hand in mellan spjälorna osv. Och kroppen levererar! Klart man kan ha krämpor och känna sig trött ibland. Men på det stora hela är jag sjukt nöjd med min kropp och allt vad den ger mig.

Att acceptera min kropp

Där sa jag det: Jag är nöjd med min kropp! I det här samhället blir vi lätt inpräntade med att vi inte riktigt duger som vi är, att vi borde vara lite smalare, lite snyggare osv. Vi blir matade med bilder på perfekta kroppar och en drömbild av hur man ska se ut. Men så är ju inte verkligheten. Vi alla har olika kroppar, olika förutsättningar och olika prioriteringar. Jag har bestämt mig. Jag älskar min kropp och jag ska ge den vad den förtjänar!

Allt är inte alltid på topp

Missförstå mig rätt. Självklart kan jag tycka att det är synd att alla kläder i min garderob inte sitter lika snyggt längre. Att magen bildar en volang när jag sitter ner eller när byxorna är för tajta/fel höjd i midjan. Men vad ska hända? Vem bryr sig? Det var inte helt oproblematiskt när jag valde att dela ett inlägg när jag hade gått ner i vikt efter graviditeten för att pepp och inspirera. Men det är alltid risk när man pratar om vikt och kilon. Det jag hoppades förmedla med det var att trivas med sig själv. För mig handlade det mycket om att jag kände att jag inte hade ork och energi till att ha den vardagen jag ville. Att orka leka med barnen, bära runt på två barn, rodda hushållsarbete osv. I och med att jag gick ner de kilona så kände jag mig stark, pigg och glad. Det handlade om att hitta till bra rutiner och sunda vanor som gjorde mig till en gladare mamma och härligare livskamrat. Och det vill jag fortsätta med. Nu ska jag visa kroppen respekt och ge den kärleken den är värd!

Barnen motiverar mig

Min största drivkraft att ändra hur jag ser på mig själv och vad jag säger om min kropp är barnen. Jag vill inte klaga på mig själv inför de. Att kritisera mitt eget utseende och inte vara nöjd med vad jag ser i spegeln. Då ger jag de en gräddfil rakt in i det skeva idealet som samhället visar. Jag ska istället göra ett aktivt val. Jag ska göra mitt bästa för att de ska förstå att alla kroppar är fina. Alla ser olika ut och det är okej. Det viktiga är att man tar hand om sig och mår bra. Ger kroppen bra energi och rör på sig varje dag. Att använda kroppen på ett bra sätt och ge den kärlek. De tycker ju att min mjuka mage är jättemysig och det ska de fortsätta tycka.

Celluliterna, magvolangen och tigerränderna är bara en påminnelse om verkligheten och att min kropp har skapat liv. Såhär kan en kropp se ut och det är alldeles fantastiskt!

Min kropp

7 tips för att lära dig tycka om din kropp

Det är inte enkelt. Jag är inte framme och vet inte om jag nånsin blir det. Men jag har tagit ett stort steg. Ett aktivt beslut att tycka om mig själv och min kropp och sluta klaga på hur jag ser ut. Här kommer några tips vad som hjälpt mig på vägen.

1. Var bjussig med komplimanger

Om du tycker någon har något alldeles extra, en snygg tröja, cool stil eller bara en magisk utstrålning – säg det! Vi behöver bli mer generösa med att ge komplimanger. Hur glad blir man inte av att både ge och få komplimanger?

2. Försök att jämföra mindre

Jag vet. Det är omöjligt att inte jämföra sig med andra. Men man kan i alla fall försöka att jämföra lite mindre. Alla kroppar är unika och alla ser olika ut. Punkt slut.

Mammakroppen

3. Sluta klaga på din kropp

Det är lätt att hamna i en negativ spiral och liksom tycka illa om sig själv för att “man ska det”. Våga tycka att du själv är snygg och prova att ha som rutin att istället för att klaga på dig själv så kan du högt för dig själv säga vad du är extra nöjd med just idag. Ge dig själv komplimanger!

4. Säg tack

Om någon ger dig en komplimang, säg tack och visa vad glad du blir. Försökt inte stryka över det med att kommentera något annat som inte är så snyggt på din kropp..

5. Välj ditt flöde

När det kommer till sociala medier kan vi ju faktiskt välja vad vi vill se (för det mesta i alla fall). Vi kan välja vilka konton vi vill följa som får oss att må bra. Ta ett varv och kolla igenom vilka du följer. Kanske finns det en bunt konton som ger dig mer ångest och dåligt självförtroende istället för pepp och inspiration?

6. Ha på dig kläder du trivs i

Bry dig inte om vad det står för storlek på lappen och vilken kroppstyp plagget “ska passa till”. Använd kläder du känner dig fin i och rocka de! Om du känner dig bekväm och snygg så syns det.

7. Var snäll mot dig själv

Sist men inte minst – var schysst mot dig själv. Du är din bästa vän <3

Att acceptera sin kropp


För dig som vill läsa mer:

Ge kroppen vad den förtjänar

Rörelseglädje för hela familjen

0

4 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.