Glad midsommar! Idag är det midsommar och traditionsenligt har vi vaknat upp till regn. haha! Men det utlovas sol senare så vi hoppas att det stämmer. David gick på semester idag så set känns så härligt att vi nu har 7 veckors gemensam ledighet. Sommar, sol och massor av tid med familjen. Lyx! Och idag tänkte jag bjuda på en riktigt somrig efterrätt i form av minipavlova med rabarber. Jag hade även på en klick kokosgrädde, nektariner och hackade mandlar. Muuuums! Du hinner göra denna idag men den funkar ju precis lika bra en annan sommardag när du vill ha något riktigt gott att bjuda familjen eller gästerna på. Skynda dig innan rabarberna är slut 😉
Fler recept på pavlova
Om du vill ha fler tips på pavlova så har jag dessa smarriga recept:
- Chokladpavlova med jordnötsfyllning
- Pavlovatårta med bär och passionsfrukt
- Pavlova med krusbärscurd och bär
- Pavlova med vinbärscurd
Minipavlova med rabarber (6 port)
Marängbottnar:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk pressad citron
2 tsk maizena
Rabarberkompott:
500 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Ett par cm ingefära
500 ml kokosgrädde
2-3 nektariner
Några sötmandlar
Gör såhär
Marängbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt sockret och pressad citron och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa ut 6 runda bottnar (ca 10-12 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten. Grädda 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10 minuter till. Låt sedan svalna på galler.
Kompott: Strimla rabarber och lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och riven ingefära. Låt koka upp och puttra 5-10 minuter. Smaka av och ha eventuellt i mer ingefära.
Vispa kokosgrädde (bara det tjockaste lagret om du har burk).
Lägg rabarberkompott och kokosgrädde på marängbottnarna. Skiva upp nektariner och lägg uppepå. Strössla över hackade mandlar.