Maillista

Många av er har säkert redan sett det här men jag vill i alla fall uppmärksamma det en gång till. På sidan finns en mängd olika tips hur vi kan minska våra klimatutsläpp och hur vi kan prioritera om t ex hur mycket/vilket kött vi äter. Jag har kortat ner råden och jag tycker alla ska ta några minuter till att läsa detta och fundera på vad man själv kan tänka sig att ändra på. 
 
Personligen visste jag inte att det var så stor skillnad på de olika köttsorterna och kan absolut tänka mig att både äta mer vegetariskt men även byta ut nötnöttet mot ett kött med mindre koldioxidutsläpp. Jag vill även poängtera att det såklart är svårt att få en exakt jämförelse på detta sätt då det spelar in vart man köper köttet ifrån (långtransporterat kött på butiken eller cykla till gården i närheten och köpa köttet direkt därifrån) men det ger i alla fall en bild av hur stora skillnader det finns och vad man bör välja i första hand.

 

 

Transport
1. Åk kollektivt, cykla eller gå så mycket som möjligt.
2. När du behöver åka bil: Gå med i en bilpool, hyr bil eller ta taxi.
3. Om du behöver äga en bil: köp en bränslesnål bil, en elbil eller en hybridbil.
Mat
4. Ät mer vegetariskt. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent sedan 1970.
5. Släng mindre mat. Planera dina inköp så att du hinner äta upp maten innan den blir dålig.
6. Ät mindre men mer klimat-smart kött. Välj fläsk, fisk och fågel i stället för nötkött, lamm och ost. Om du byter ut hälften av nötköttet mot fläsk eller kyckling minskar dina klimatutsläpp med 0,4 ton per år.
Boende
7. Välj bostad nära jobbet. Om det inte går: välj en bostad nära lokaltrafik eller på cykelavstånd till stan.
8. Välj ett elbolag som har avtal med miljömärkt el från förnybara källor.
9. Dra ned på elkonsumtionen. Byt ut gamla vitvaror mot nya energisnålare.
10. Välj fjärrvärme om det är möjligt. Sänk temperaturen.
11. Om du äger ett eget hus: se över isoleringen och hur täta dina fönster är.
12. Investera i egenproducerad el från solceller om du har möjlighet.
Semester och flygtransport
13. Flyg så lite som möjligt. Ordna resfria möten.
14. Åk på semester till Europa. En flygbiljett tur och retur till Thailand för en person släpper ut lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig bil gör under ett helt år. Du kan åka fyra gånger till Mallorca på samma utsläpp.
15. Om du flyger: stanna borta länge.
Arbetet och livet
16. Om du vill, kan och har råd: gå ned i arbetstid. Då kan du konsumera mindre men får mer fritid och mer tid för vänner och familj.
17. Återvinn, laga och återanvänd, köp och sälj begagnat när det är rimligt.
18. Gör medvetna val. Påverka med plånboken och valsedeln. Stötta organisationer som arbetar med klimatfrågor och påverka makthavare på alla nivåer.
Banken och börsen
19. Se över ditt sparande. Kontrollera hur dina pengar är placerade på banken och i pensionssystemet. Allmänna pensionsfonderna har 32 miljarder kronor investerade i bolag som främst sysslar med fossil energi.
20. Kräv bättre information från pensionsmyndigheterna och banken om hur fonder placerar sina pengar.
Politiken
21. Det är supervalår. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel. Kryssa för miljömedvetna kandidater i ditt parti.
 
Källa: DN.se
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.